Actie banner

Hoe bescherm je je privacy online?

Zondag 28 januari werd de Europese dag van de privacy gehouden en op dinsdag 6 februari was safer internet day. Daarom geven we je nog maar eens wat goede tips om je privacy online te beschermen, aangezien we tegenwoordig praktisch alles online doen.

Met de komst van het internet is de wereld letterlijk binnen handbereik. Met behulp van je smartphone kun je online winkelen, met vrienden praten of je bankzaken regelen. Maar juist doordat dit alles zo toegankelijk is geworden, zijn we ook minder voorzichtig geworden. De bekende leus ‘ze mogen alles van mij weten, behalve mijn pincode’, gaat voor veel mensen ook online op. Je hoort veel mensen zeggen dat ze niets te verbergen hebben, waardoor ze makkelijk gegevens delen en een spoor van persoonlijke informatie achterlaten. Hoog tijd om 6 tips met je te delen om online je privacy ook te beschermen.

Maak je wachtwoord zo veilig mogelijk
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, kies een veilig en sterk wachtwoord. De meeste mensen kiezen nog steeds voor een eenvoudig wachtwoord als '12345' en zijn daarmee eenvoudig te hacken. Ook een geboortedatum of de naam van familieleden worden regelmatig gebruikt en zijn eenvoudig te raden. Daarnaast gebruiken veel mensen hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites, zo geef je kwaadwillenden meteen toegang tot al je online accounts. Met een sterk wachtwoord ben je gelijk een stuk veiliger.

>> Lees meer over sterke wachtwoorden

Zorg dat je computer de laatste updates heeft
Weer een update, die stel ik even uit. Dit komt je vast bekend voor. Stel het updaten van je computer, tablet of mobiele telefoon echter niet te lang uit. Als de software niet bij de tijd is, kunnen er gaten en scheuren in de beveiliging ontstaan en zijn je gegevens niet langer veilig. Bij de instellingen van je pc of mobiele apparaat zie je vaak dat er een update is.

>> Ook voor je Mac is dit heel belangrijk

Weet je zeker dat je een openbaar wifinetwerk wil gebruiken?
Gezellig iets drinken in de stad, wel bij een koffietentje met gratis wifi natuurlijk. Terwijl jij je telefoon bekijkt heb je de kans dat aan een van de tafeltjes naast je iemand naarstig speurt naar mensen die gebruik maken van het openbare wifinetwerk dat hij of zij net heeft aangemaakt. Het is voor hackers namelijk een koud kunstje om een wifinetwerk aan te maken met dezelfde naam als het openbare wifinetwerk van de koffietent waar je zit. Dus let goed op als je buiten de deur gaat internetten! Je gegevens kunnen in sommige gevallen namelijk erg makkelijk achterhaald worden.

>> Hoe omzeil je openbare wifi?

Gebruik de incognitomodus
De meeste browsers hebben tegenwoordig een incognitomodus. Door incognito het internet op te gaan houdt je browser niet bij welke pagina’s je bezoekt en wat je downloadt. In Google Chrome kun dit bijvoorbeeld door op de drie verticale puntjes te klikken en de kiezen voor “open nieuw incognitovenster”. Op die manier laat je een stuk minder sporen achter op het internet.

>> Meer informatie over de incognitomodus

Wis je browsergegevens regelmatig
Deze tip sluit goed aan bij de vorige, het is namelijk verstandig om regelmatig je browsergeschiedenis te wissen. Je browser houdt bij welke sites je hebt bekeken, dat lijkt handig maar het is zeer privacy gevoelig. Je kan de browser geschiedenis verwijderen bij de instellingen van de browser. Maak je gebruik van een openbare computer, vergeet dan niet na afloop ook even de geschiedenis te wissen.

>> Snel je cache opschonen

Pas op voor phishing
Een mail met de blijde boodschap de je veel geld hebt geërfd, dat je een boete moet betalen of een e-mail van de bank of je even je creditcard gegevens wil invullen ter controle. Criminelen zijn tegenwoordig steeds handiger in het verzamelen van gegevens of het verkrijgen van geld. Wees daarom bedacht op zogenaamde phishingmails. Bekijk altijd wie de afzender is van de e-mail, wees alert op taalfouten en klik nooit zomaar op een link. Vertrouw je het niet, verwijder de e-mail dan en neem contact op met het bedrijf!

>> Meer informatie over phishingmails

Dit artikel is gesponsord door KPN

Lees ook:

>> Hoe beveilig je gemakkelijk individuele bestanden?

>> Hoe beveilig ik snel mijn apparaat?

>> Hoe werkt tweestapsverificatie?

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden