Banner fotowedstrijd scheurkalender

Tips om online wetenschappelijke kennis beter te kunnen lezen

Deel dit artikel

,

Deze afbeelding is slechts illustratief

Langzaam maar zeker is het gebruikelijk geworden om wetenschappelijke kennis via het internet te lezen in plaats van dat je een fysiek boek of tijdschrift in handen hebt. Het is voor sommige mensen echter lastig om al deze informatie op deze vrij nieuwe wijze te kunnen begrijpen. Lees deze blog door om dit aan te pakken.

Trainingen volgen
De eerste tip die we je willen geven is om een training te volgen. Je hebt allerlei trainingen die je helpen om goed om te gaan met het internet. Begin bijvoorbeeld eerst met een iOS of Microsoft training zodat je precies weet hoe je het makkelijkst via je computer bij de wetenschappelijke kennis kunt komen. Volg daarna een cursus die uitlegt hoe je het beste bij bepaalde artikelen komt en hoe je snel de relevante informatie vindt waar je naar zoekt. Dit maakt je leven een stuk makkelijker!

Leer samenvattingen lezen
Een andere handige tip is het leren lezen van samenvattingen. Veel wetenschappelijke artikelen komen met een samenvatting aan het begin, die je een vogelvlucht geeft over wat je kunt verwachten. Door je hierin te verdiepen, kun je snel beslissen of het artikel de moeite waard is om helemaal door te nemen. Het scheelt je een hoop tijd en je pikt er precies die informatie uit die jij nodig hebt.

Vind de juiste online platformen
Het vinden van de juiste online platformen om wetenschappelijke artikelen te lezen kan soms voelen als een onmogelijke zoektocht. Begin met bekende databases zoals Google Scholar of PubMed voor een schat aan betrouwbare wetenschappelijke publicaties. Ook universiteitsbibliotheken bieden vaak toegang tot een rijke verzameling aan digitale bronnen. Tot slot zijn er gespecialiseerde websites en forums waar experts en liefhebbers samenkomen om de laatste ontdekkingen en inzichten te delen.

Wetenschappelijke terminologie begrijpen
Met een beetje oefening kun je al snel je weg vinden in de jungle van vakjargon. Begin met het opzoeken van termen die je niet kent. Er zijn talloze online woordenboeken en encyclopedieën die speciaal gericht zijn op wetenschappelijke terminologie. Soms helpt het ook om de context waarin een term wordt gebruikt, goed te lezen. Wetenschappelijke teksten zijn vaak opgebouwd uit complexe zinnen, maar door ze stuk voor stuk te ontleden, kun je de betekenis veel beter begrijpen.

Leer bronnen checken
We snappen het - de digitale wereld zit bomvol informatie, en het voelt soms alsof je door een eindeloze stroom van data moet waden om bij de pareltjes te komen. Begin daarom met het kijken naar de herkomst van de info. Zijn de schrijvers of onderzoekers te vertrouwen? Kijk ook even naar de publicatiedatum om zeker te zijn dat je niet per ongeluk oude nieuwtjes voor zoete koek slikt. En heel belangrijk: vergelijk informatie uit verschillende bronnen met elkaar. Komt alles overeen? Top! Zo niet, dan is het misschien tijd om Sherlock Holmes te spelen en verder te speuren.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden