Hoe omzeil je openbare wifi?

Op heel veel plekken kun je gratis wifi gebruiken en vaak zijn dat openbare wifinetwerken, zoals bijvoorbeeld Wifi in de Trein. Maar openbare wifinetwerken zijn niet veilig. Wat doe je dan?

Als je op een openbaar wifinetwerk online bent, moet je er altijd rekening mee houden dat hackers mee kunnen gluren met wat jij online doet. Zo proberen ze bijvoorbeeld inloggegevens te stelen.
Als je toch gebruikmaakt van een openbaar wifinetwerk, zorg er dan voor dat je alleen inlogt bij beveiligde sites, te herkennen aan een slotje aan het begin van de adresregel.

Beter is het om het helemaal geen onbeveiligde verbinding te gebruiken, maar om via je 4G- (of 3G) netwerk online te gaan als je ergens wil of moet inloggen. Nu de kosten voor mobiele data zo geslonken zijn, is dat ook niet meer zo’n probleem. Maar wat als je laptop daar niet voor ingericht is? Zoals we eerder hebben verteld, kun je VPN gebruiken (wat een VPN is lees je hier). Maar je kunt ook een met een wachtwoord beveiligde hotspot maken op je telefoon en zo je laptop verbinding laten maken.

Let op dat bij sommige mobiele providers het gebruik van tethering beperkt is of er extra kosten voor in rekening gebracht worden. Hiervoor dien je je provider te raadplegen.
Tip: maak je veel gebruik van tethering, stel dan een datawaarschuwing op je smartphone in. Op een Android-telefoon doe je dit eenvoudig via Instellingen, Datagebruik.

Op de meeste Android-apparaten ga je naar Instellingen en kies je Tethering en Mobiele hotspot. Voor de nieuwste Androidversie (8, ook bekend als Oreo) kies je bij Instellingen voor Netwerk en internet en dan Hotspot en tethering. Vervolgens schakel je Draagbare (of Mobiele) wifi-hotspot in.
Pas vervolgens de instellingen voor wifi-hotspots van je telefoon aan via Meer (rechtsbovenaan) en dan Mobiele hotspot configureren of (Android 8) kies bij Hotspot en tethering voor Wifi-hotspot instellen.

Ga dan op het apparaat waarmee je verbinding wil maken naar Instellingen, Mobiel netwerk, Persoonlijke hotspot. Controleer of de functie is ingeschakeld en vervolgens het wifiwachtwoord en de naam van de telefoon. Blijf op dit scherm tot je verbinding hebt met je andere apparaat op het wifinetwerk.

Voor Apple schakel je dit als volgt in:
Ga naar Instellingen en kies Mobiel netwerk', tik op Persoonlijke hotspot en vervolgens op de schuifknop om de functie in te schakelen.

Ga op het apparaat waarmee je verbinding wil maken naar Instellingen, Wifi en zoek je iPhone (of iPad) op in de lijst. Tik vervolgens op het wifinetwerk om verbinding te maken en voer het wachtwoord voor je persoonlijke hotspot in als hierom wordt gevraagd.

Voor tethering via wifi is er standaard wpa2-beveiliging actief zowel op iPhones als op Androidtoestellen. Je kunt dan zelf een (ander) wachtwoord in stellen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden