Mijn browser biedt aan een link in een incognitovenster te openen. Wat is dat?

Je hebt het wellicht al vaker voorbij zien komen: ‘Open deze link in een incognitovenster’ of ‘Open deze link in een privévenster’. De eerste - die wegens de naamgeving mogelijk het meeste vragen oproept - krijg je in Chrome voorgeschoteld, de tweede in Firefox.

Je kunt ook zonder een link te openen, rechtstreeks dus, deze privéversies van je browser komen. Als je dat doet bij Chrome krijg je gelijk al een uitleg wat het eigenlijk inhoudt. Want in tegenstelling tot de betiteling ‘privé’ is het niet zo privé als je zou denken.

Chrome meldt: “Je bent incognito. De pagina's die je op incognitotabbladen weergeeft, worden niet bewaard in je browsergeschiedenis, cookie-opslag of zoekgeschiedenis zodra je al je incognitotabbladen hebt gesloten. Alle bestanden die je hebt gedownload of bladwijzers die je hebt gemaakt, blijven behouden.
Je bent echter niet onzichtbaar. Als je incognito bent, wordt je browsegeschiedenis niet verborgen voor je werkgever, je internetprovider of de websites die je bezoekt.”

En daarmee is gelijk goed uitgelegd wat het inhoudt. Privé is het dus eigenlijk niet, maar wel minder openbaar dan ‘gewoon’ browsen. Als je voor een snelle checker wilt verbergen wat je allemaal uitgespookt hebt op internet, is het ideaal, maar als iemand echt meer van je wil weten zul je sterkere maatregelen moeten nemen.

Hoe kom je in deze privéstand van je browser?

Chrome - incognitovenster
Klik op Ctrl+Shift+N of klik op het hamburgermenu (drie streepjes) rechts van je adresbalk en kies daar ‘Nieuw icognitovenster’.

Firefox – privévenster
Klik op Ctrl+Shift+P of kies via het hamburgermenu ‘Nieuw privé-venster.

Internet Explorer – InPrivate
Klik op Ctrl+Shift+P of klik op de instellingenknop (tandradwieltje), kies 'Beveiliging' en vervolgens 'InPrivate-navigatie'.

Edge – InPrivate
Zie ook Internet Explorer. Er was sprake van dat de functie in Edge niet goed zou werken en dat slimmeriken toch konden zien naar welke sites je gesurfd hebt. Met de laatste update van Windows 10 zou dit echter gefixt zijn.

Safari - privémodus
Open Safari, klik in de menubalk op Archief en selecteer de optie ‘Nieuw privémodus’. Of gebruik Shift+Cmd+N (Vanaf OS X Yosemite – geïntroduceerd in 2014).

Opera - privénavigatie
Klik op de Opera- of Menu-knop in de linkerbovenhoek van het venster van Opera (Windows). Klik op 'Tabbladen en vensters', kies vervolgens 'Nieuw privétabblad' of 'Nieuw privévenster' of gebruik de toetsencombinatie Ctrl+Shift+N.
Werk je op een Mac met Opera dan werkt dat eigenlijk hetzelfde als in Safari: Kies in de menubalk 'Archief', kies 'Tabbladen en vensters' en vervolgens 'Nieuw privétabblad' of 'Nieuw privévenster'. Of klik Shift+Cmd+N voor een privévenster.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden