Banner fotowedstrijd scheurkalender

Bescherming voor je Mac

Je hoort veel over beschermingssoftware voor pc’s en ook voor je mobiele apparaten word je regelmatig bijgepraat over dit onderwerp. Maar over bescherming van je Mac tegen bijvoorbeeld malware hoor je veel minder. Hoe komt dat?

De reden dat je minder (vaak) hoort over internetsecurityprogramma’s voor de Mac is vooral omdat Macs minder kwetsbaar zijn. Hiervoor zijn twee redenen. Aan de ene kant is er de techniek. Aangezien macOS (voorheen heette het officieel Mac OS X en zo wordt het nog steeds vaak genoemd) gebaseerd is op Unix, is het systeem daarmee wat men in het Engels sandboxed noemt. Dat betekent in feite dat het in een geïsoleerde omgeving is geplaatst, als het ware beschermd door stevige deuren. Als je malware op je Mac krijgt, dringt die niet zomaar door tot het hart van je computer. Daarmee is een Mac moeilijker te hacken dan een Windows-computer.

De andere reden is simpeler. Er zijn eenvoudigweg een stuk minder Macs dan Windows-pc’s, en waarom zou je in een kleinere vijver vissen als kwaadwillende?

Niet meer zo veilig
Maar er komen steeds meer berichten dat ook Macs niet meer zo veilig zijn. Het is dan ook zinvol om toch eens te kijken wat er op dit gebied voorhanden is.

Allereerst moet gezegd worden dat de beste beveiliging altijd bij jezelf begint! Zorg dat je systeem altijd up-to-date is en installeer updates dan ook zodra ze beschikbaar zijn. Dat geldt overigens voor alle systemen, niet alleen voor Macs.

Ten tweede is er geen software die je beschermt tegen phishingmails. Het is altijd zaak heel goed op te letten welke mails je opent en in welke je mails op een link klikt. Goede spamfiltering helpt hierbij wel enigszins, maar dat wordt in het algemeen goed gefaciliteerd door je mailprovider, in combinatie met je eigen activiteit in het blacklisten van mailadressen en domeinnamen die je niet vertrouwt.

En natuurlijk dien je ervoor te zorgen dat je geen zaken installeert waarvan je niet zeker bent of het betrouwbaar is. Kijk dus uit met downloaden van torrentsites, klik niet op die knipperende advertentie die beweert dat je systeem barst van de virussen en klik ook niet op dat vette bericht dat zegt dat je een prijs gewonnen hebt.

En dus?
Ja, er zijn ook internet security programma’s voor Apple. Een van de bekendste is Bitdefender. Je vindt dit programma via de Mac App Store en er is van dit programma zowel een gratis als een betaalde versie.

Bitdefender doet het ook goed in de bekende AV-test en scoort met drie andere programma’s 100% als het aankomt op detectie. De andere drie zijn AVG, ESET, en Microworld. AV-test kijkt naast excellente detectie ook naar de belasting van je systeem. AVG scoort daarop bijvoorbeeld wat minder. Als je niet al een van deze programma’s geïnstalleerd hebt, kan het handig zijn ook even te kijken naar de scores op dat vlak.

>> Bekijk de test (Engels)

>> Lees ook: Help, ik krijg een mail dat ik iets moet betalen

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden