Hoe beveilig je gemakkelijk individuele bestanden?

Er zijn van die bestanden waarvan je niet wilt dat anderen erbij kunnen. Of je bent bezig met een leuke verrassing voor je lief en die mag dat uiteraard niet weten. Dan kun je heel eenvoudig de betreffende bestanden beveiligen met encryptie.

Door Robbin Ooijevaar

Er is een heel handig programma om je bestanden te versleutelen: AxCrypt 2. Download en installeer de gratis versie van het programma via www.axantum.com/AxCrypt. Sommige beveiligingsprogramma’s geven een waarschuwing als je dit doet, maar die melding mag je negeren, AxCrypt 2 is veilig te gebruiken. De eerste keer dat je AxCrypt 2 start, wordt om je mailadres gevraagd. Vul dit in en ontvang een activatiecode. Voer die in en stel een ‘hoofdwachtwoord’ in. We gaan AxCrypt 2 gebruiken via de Windows Verkenner. Je hoeft het programma dus niet open te houden.

Bestand versleutelen
Open de Windows Verkenner en navigeer naar het bestand dat je wilt beveiligen, bijvoorbeeld verrassing.docx in je map Documenten. Klik met je rechtermuisknop op dit bestand en kies AxCrypt, Versleutelen. AxCrypt 2 kan om je hoofdwachtwoord vragen waarna het bestand met encryptie onleesbaar wordt opgeslagen. Het originele bestand wordt hiermee vernietigd. Het beveiligde bestand krijgt .axx als extra toevoeging, maar de bestandsnaam blijft zichtbaar. De nieuwe naam van ons voorbeeldbestand wordt dus verrassing.docx.axx.

axcrypt 03

Versleuteling ongedaan maken
Om een bestand te openen of te bewerken hoef je de versleuteling niet op te heffen. Dubbelklik op het beveiligde bestand dat je wilt openen (of bekijken) en geef als hierom gevraagd wordt het hoofdwachtwoord op. Je kunt de versleuteling ook eenvoudig opheffen. Klik met de rechtermuisknop op het beveiligde bestand en kies AxCrypt, Ontsleutelen. Ook hier kan om je hoofdwachtwoord worden gevraagd waarna de beveiliging wordt verwijderd.

Mappen
De truc van AxCrypt 2 werkt ook op mappen. Zo kun je in één keer de volledige inhoud van een map beveiligen met encryptie. Als je nieuwe bestanden toevoegt aan de map, worden deze niet automatisch beveiligd. Gebruik nogmaals de rechtermuisknop op de map en kies wederom AxCrypt, Versleutelen om de nieuwe bestanden ook te beveiligen. Reeds beveiligde bestanden blijven onaangeroerd.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden