Banner fotowedstrijd scheurkalender

Versterking van cybersecurity: NIS2 en ISO 27001

Deel dit artikel

,

Onzichtbare man in groene hoodie met groen-zwarte achtergrond

Voor organisaties die moeten voldoen aan de NIS 2-richtlijn, is het behalen van een ISO 27001 certificering een cruciale eerste stap. De implementatie en certificering van ISO 27001 toont aan dat organisaties de noodzakelijke technische en organisatorische maatregelen hebben getroffen om gevoelige gegevens adequaat te beschermen.

De NIS 2-wetgeving en ISO 27001 certificering zijn nauw verweven als het gaat om naleving op het gebied van cybersecurity. Een ISO 27001-certificaat impliceert dat de organisatie voldoet aan vele vereisten met betrekking tot risicobeheersing, beleid, procedures en technische beveiligingsmaatregelen.

NIS2-richtlijn: Wat is het?
De NIS2-richtlijn (Network and Information Security 2) is een nieuwe Europese wetgeving gericht op het versterken van cybersecurity binnen de EU. Deze richtlijn verplicht organisaties in essentiële sectoren om passende maatregelen te nemen voor effectieve beheersing van cyberrisico's. NIS2 bouwt voort op zijn voorganger door standaardisatie van kaders te bevorderen, wat goedkeuring en harmonisatie eenvoudiger maakt, en introduceert robuustere cyberbeveiligingsmaatregelen.

Voordelen van ISO 27001
Het implementeren en certificeren van een Information Security Management System (ISMS) volgens de ISO 27001-norm biedt diverse voordelen voor organisaties die zich voorbereiden op de NIS2-richtlijn:

  • Gestructureerde risicobeheersing: Een systematische aanpak voor risicobeheersing en informatiebeveiliging.
  • Onafhankelijke certificering: Bewijs van naleving door onafhankelijke audit en certificering, bijvoorbeeld bij een organisatie zoals LRQA.
  • Internationale conformiteit:** Voldoen aan internationale normen en best practices voor cybersecurity.
  • Continu verbeteringsproces:** Blijven aanpassen aan veranderende dreigingen en risico's.

Versterkt vertrouwen: Meer vertrouwen van klanten, leveranciers en toezichthouders in de beveiliging van gevoelige gegevens

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden