Makkelijk geschreven teksten vertalen, hoe doe ik dat?

Deel dit artikel

,

Ik ga binnenkort op vakantie naar Frankrijk. Ik ben de taal niet goed machtig, dus moet regelmatig opzoeken wat teksten betekenen. Die tik ik dan in een vertaalapp in. Maar bijvoorbeeld bij een menukaart is dat erg omslachtig. Kan dat niet makkelijker? 
Fien de M.

restaurant g642241054 640In vroeger tijden gingen we gewapend met de ‘Wat & Hoe’ taalgids op vakantie. Maar tijden veranderen en sinds de digitalisering zijn er veel mogelijkheden bijgekomen. Bijvoorbeeld de vertaal-apps. Je voert de tekst en gewenste taal in en je krijgt de vertaling. Wanneer je echter een lap tekst hebt (bijvoorbeeld een menukaart in een restaurant) is dat overtikken niet echt praktisch. De oplossing is de camera-vertaler. Je hoeft dan alleen maar met je mobiele telefoon over de tekst heen te gaan en de vertaling verschijnt over die teksten in de andere taal heen.

Als voorbeeld nemen we Google Translate en we laten je weten hoe het werkt op zowel een telefoon met Android als een iPhone met besturingssysteem iOS.

Android
Download de Google Translate app en open deze. Kies de taal van de tekst aan de linkerkant van het scherm en naar welke taal je deze wilt vertalen aan de rechterkant van het scherm. Klik vervolgens op het camera-icoontje in de app. Richt je camera op de tekst, waarna je op het rondje drukt. De tekst staat nu vertaald op je scherm.

IPhone
Download de Google Translate app en open deze. Kies de taal van de tekst aan de linkerkant van het scherm en naar welke taal je deze wilt vertalen aan de rechterkant van het scherm. Klik vervolgens op het camera-icoontje in de app. Richt je camera op de tekst, waarna je op het rondje drukt. De tekst staat nu vertaald op je scherm. Wanneer je de vertalende camera wilt pauzeren druk je op het rondje in het scherm.

Tip
Voor het gebruik is over het algemeen internetverbinding nodig. Het is echter ook mogelijk om een taal te downloaden zodat je die ook offline kunt gebruiken. Bij ‘vertalen van’ vind je een lijst met allerlei talen. Rechts naast de taal staat een icoontje met een pijl naar beneden en een streep eronder. Wanneer je hierop drukt download je de taal. Je kunt daarna vertalen zonder dat je een internetverbinding nodig hebt. Let op: voor het downloaden van de taal is wél internet nodig, dus doe dat nog lekker thuis voordat je op vakantie gaat.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden