Banner fotowedstrijd scheurkalender

Een frauduleuze website: wat kan ik daar tegen doen?

Deel dit artikel

,

Ik ben iemand die veel online is en graag dingen aanschaft bij online winkels. Helaas loop je weleens tegen websites aan die gewoon nep zijn. Ze proberen geld te vangen voor producten om daarna spoorloos te verdwijnen zonder de producten te leveren. Is er iets dat ik tegen dit soort websites kan doen, zodat ze zo snel mogelijk verdwijnen en geen (andere) slachtoffers maken? Ferry de G.

We kennen allemaal wel een verhaal van een vriend of een kennis die slachtoffer is geworden van een frauduleuze website. Natuurlijk willen we allemaal dat dergelijke websites zo snel mogelijk offline gehaald worden. Zulke beslissingen worden steeds vaker geautomatiseerd genomen door tools van Microsoft, Google en beheerders van domeinregistraties en -servers. Toch onderscheppen die tools niet alle frauduleuze en gevaarlijke websites. Hiervoor vertrouwen de bedrijven op input van gebruikers. Dus jij kunt zelf duidelijk jouw steentje bijdragen. Maar hoe doe je dat precies?

Melden bij Google
Via https://safebrowsing.google.com/safebrowsing/report_badware/ kom je terecht op een medingspagina (zie afbeelding hieronder). Deze pagina is specifiek voor het safebrowsing-protocol van Google Chrome, een van de meestgebruikte browsers. Websites die via deze pagina worden doorgegeven, kan Google blokkeren. Gebruikers kunnen de website pas bezoeken door te bevestigen dat ze bekend zijn met de gevaren.

vvdw fraude 1

Vul bovenaan de url in en vul daaronder aanvullende informatie in, bijvoorbeeld of de website malware bevat, een nepwinkel is etc.

Rapporteer aan Microsoft
De afdeling Security Intelligence van Microsoft heeft voo de webbrowser Edge een vergelijkbare pagina opgezet. Ga naar https://www.microsoft.com/en-us/wdsi/support/report-unsafe-site-guest (zie afbeelding hieronder). Vul in de bovenste balk de url van de verdachte website in. Geef vervolgens het type dreiging aan, welke taal de website hanteert en vul vervolgens de letters en/of cijfers van de op het beeld getoonde aptcha in. Klik daarna op Submit.

vvdw fraude 2

Door deze pagina in te vullen, help je Microsoft om gebruikers van de webbrowser Edge te beschermen

Informeer de webmaster
Wanneer Google en Microsoft hun werk goed doen, is de website voor bijna iedereen onbereikbaar. Maar helaas niet voor alle mensen. Gebruikers van de webbrowsers Safari en Firefox lopen nog steeds een risico. Het is daarom goed om een melding te doen bij de beheerder van de server waar de frauduleuze website op draait.

Als het een .com-domein is, kan je de gegevens van de beheerder doorgaans vinden via https://lookup.icann.org/en (zie afbeelding hieronder). Stuur de beheerder een e-mail (bij voorkeur in het Engels) met daarin de domeinnaam en wat er volgens jou mis is.

Voor .nl-websites ga je naar https://www.sidn.nl/ en via de optie Vind je ideale .nl kun je de beheerder achterhalen op dezelfde wijze als hierboven beschreven.

vvdw fraude 3

Het achterhalen wie de beheerder van de server is waarop de frauduleuze website draait, is heel eenvoudig

En wat de doen met phishingsmails?
Wanneer de frauduleuze website via e-mail is toegestuurd (phishing-mail), dan kun je deze melden bij de https://www.fraudehelpdesk.nl/. Ben je woonachtig in België, stuur de mail dan door naar .

Klik overigens nooit op links in ‘verdachte’ e-mails. Banken, telecomproviders en overheden sturen normaliter geen berichten met een url. Vertrouw je het niet? Log dan op de normale manier in bij de betreffende instantie of neem op een andere manier contact met ze op.

vvdw fraude 4

In Nederland is de Fraudehelpdesk het eerste loket bij oplichting. De Fraudehelpdesk is in 2011 opgericht in opdracht van minister Ernst Hirsch Ballin en wordt gesubsidieerd door de overheid. De Fraudehelpdesk maakt met zijn activiteiten en dienstverlening deel uit van Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland (SafeCin). De stichting is op 7 oktober 2003 opgericht en is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland onder nummer 09138148

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden