Hoe verstuur je een verdwijnend bericht in WhatsApp?

Privacy-bewuste berichtenapps als Signal en Telegram waren er al veel eerder mee, maar sinds een paar maanden kan het ook in WhatsApp: foto’s of video’s versturen die direct uit de chatgechiedenis verdwijnen nadat de ontvanger ze heeft gezien. Eenmalige weergave heet dat, zo stel je het in.

Er zijn van die foto’s of video’s waarvan je liever niet wilt dat ze worden opgeslagen of blijven hangen in de chatgeschiedenis. Wat voor appjes dat zouden kunnen zijn, laten we aan je eigen verbeelding over, maar WhatsApp noemt als voorbeeld een opgeschreven wachtwoord, dat je iemand even snel en eenmalig zou willen sturen:

Knipsel whatsapp eenmalig ww


De foto die je deze persoon stuurt, kan worden geopend en bekeken, maar in tegenstelling tot gewone foto’s verdwijnt deze direct daarna uit de chat. In plaats van de foto toont de chatgeschiedenis alleen de mededeling “Geopend”. Het bestand wordt ook niet opgeslagen in de Galerij of Foto-map van de ontvanger en neemt daar dus ook geen geheugenruimte in beslag. Dat laatste is een tweede reden om te kiezen voor ‘eenmalige’ foto’s of video’s: waarom zouden we die snelle kiekjes en filmpjes allemaal bewaren? De telefoon loopt er maar vol mee.

Privacy
Voor andere berichtenapps zoals Telegram en Signal is de eenmalige weergave een bekende en - zoals ze zelf zeggen - essentiële functie. Deze versleutelde apps zijn onder andere populair in landen waar inwoners er niet op durven te vertrouwen dat hun privédata ook privé blijven. Kritische burgers en journalisten gebruiken hem als voorzorgsmaatregel, net als de optie in de apps die berichten na een ingestelde periode automatisch laat verdwijnen. Die functie klinkt heel legitiem, maar heeft natuurlijk ook een keerzijde. Zeker Telegram staat erom bekend dat er veel groepen actief op zijn die zich met duistere zaken bezighouden. Ook die hebben een direct belang bij hun privacy.

WhatsApp houdt het wat dat betreft gezelliger. Als een voorbeeld van een foto die niet hoeft te worden bewaard, noemt het een kiekje van de nieuwe kleding die je in de winkel aan het passen bent. Of iets anders vertrouwelijks dus, zoals dat hierboven beschreven wachtwoord.

Zo doe je het
1. Selecteer de contactpersoon met wie je de foto of video wilt delen. 

2. Maak een opname met je camera of selecteer het mediabestand dat je wilt versturen. In Android tik je daarvoor op het camera-icoontje of de paperclip, in iOS op de icoontjes of op de Plus (+)-knop.

3. Tik in het tekstvak op het pictogram van een omcirkelde 1 om dit bestand als éénmalig aan te merken. Vervolgens kun je je tekst intikken. 

HCC View Once iphone 1a

4. De eerste keer dat je deze functie gebruikt, geeft WhatsApp er een korte uitleg over en vertelt het geselecteerde beeld je vervolgens over zijn 'eenmalige status'. Klik op OK om door te gaan. 


whatsapp 1x 6      whatsapp 1x 4


5 En klaar! De Eenmalige weergave-functie stel je zoals gezegd per keer in voor elke foto of video die je op die manier wilt versturen. De volgende keer dat je een beeld met Eenmalige weergave verstuurt, zal de melding iets subtieler zijn: 

HCC View Once iphone 2a

Niet waterdicht
Zoals je al in de pop-up hierboven hebt kunnen lezen, is de verzending met Eenmalige weergave niet waterdicht. De ontvanger kan er namelijk wel een schermafbeelding van maken en die opslaan en eeuwig bewaren. Als verzender krijg je hier geen melding van. 
Tot slot: als de eenmalige foto of video binnen veertien dagen niet is bekeken, verdwijnt hij automatisch. Als verzender kun je dat overigens alleen zien als de ontvanger zijn leesbevestiging (blauwe vinkjes) heeft aangezet.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden