Zijn er goedkopere manieren om Microsoft Office te gebruiken?

Ik moet in deze dure tijd echt op de kleintjes letten, dus houd ik al mijn abonnementen tegen het licht. Nu gebruik ik Microsoft Office maar heel af en toe, dus vraag ik me af: kan het niet goedkoper?
Toos van der Z.

Microsoft zal het niet graag horen, maar schiet niet op de boodschapper: het is nu eenmaal mogelijk om via een aantal voor de hand liggende ‘omwegen’ gratis gebruik te maken van het Officepakket.

Het goedkoopste Office-abonnement, Microsoft 365 Personal, kost je normaal gezien 69 euro per jaar. Als je bereid bent wat gebruiksgemak in te leveren en een beetje extra moeite te doen, kun je je die aankoop besparen. Er zijn nog meer manieren, maar wij kozen alvast de vier eenvoudigste methoden.

1. De gratis browserversie
De meest voor de hand liggende optie is niet eens zo gek: gebruik gewoon kosteloos de browserversie van Microsoft Word, Excel en PowerPoint. Om die webapps te gebruiken, hoef je alleen een gratis account aan te maken op Office. com. Klik op het icoontje van de app die je wil gebruiken om met de webversie aan de slag te gaan. De apps hebben beperkte functionaliteiten, maar vaak volstaat het voor niet-professionele taken.

2. Neem een proefperiode
Wil je toch graag de uitgebreide opties van een Office-installatie op je computer, dan kan je via de website van Microsoft een proefperiode aangaan. Die maand kan misschien wel volstaan als je het pakket maar even nodig hebt. Om te kunnen starten moet je wel je creditcard-gegevens invullen. Je Office-abonnement zal zich maandelijks vernieuwen, maar als je voor het verstrijken van je proefperiode opzegt (en dat kan zelfs meteen na registratie), geniet je zorgeloos van je gratis maand. En uiteraard houdt niemand je tegen om na je proefperiode het e-mailadres en de creditcard van een partner of vriend te gebruiken…

3. Gratis als student of leerkracht
Leerkrachten en studentenhebben veelal de optie om Office gratis in huis te halen. Daarvoor moet je (hoge)school, universiteit of andere opleidingsinstelling wel aangesloten zijn bij het educatieprogramma Microsoft Onderwijs. Via de website van Microsoft kan je nagaan wat de mogelijkheden zijn.

4. Aansluiten bij een Home Plan
Tot slot is er nog een eenvoudige, officiële manier om de volledige Office-suite op je computer te installeren, zonder dat het je wat kost. Daarvoor kan je simpelweg aansluiten bij een bestaand Microsoft 365 Home Plan van een vriend of familielid. Dat kost 99 euro per jaar en geeft tot zes mensen toegang.
Je kunt alsnog beslissen om de kosten te delen. Betaal je met zes mensen die € 99,- per jaar, dan kost dat een ieder maar € 16,50. En dat is toch een stuk voordeliger dan de eerdergenoemde € 69,- die je nu vermoedelijk betaalt.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden