Wat is het MAC-adres precies?

In netwerkcommunicatie, waaronder ook internetten valt, zijn twee adressen essentieel: het IP-adres en het MAC-adres. Die eerste term klinkt bekend, maar wat is het MAC-adres en waartoe dient het?

Het MAC-adres (Media Access Control) is een uniek nummer voor de identificatie van je computer, printer of smartphone, kortom: voor elk apparaat dat communiceert in een datanetwerk. Waar het IP-adres (Internet Protocol) aan het apparaat wordt toegekend door de router, die het internetverkeer voor je netwerk regelt, is het MAC-adres een uniek adres dat door de leverancier van je netwerkkaart is meegeleverd. Het zit dan ook vastgebakken in de hardware.

Hoe ziet het MAC-adres eruit?
Het MAC-adres bestaat uit een reeks van zes maal twee cijfers en letters van 0 tot en met F tussen streepjes, bijvoorbeeld 06-D3-B0-FF-E6-4B. Deze unieke reeks volgt de regels die zijn opgesteld door het Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE). Sommige grote fabrikanten van netwerkkaarten, zoals Dell en Cisco, zijn te herkennen aan een eigen unieke code in het MAC-adres. Omdat het adres met het apparaat wordt meegeleverd, wordt het ook wel het burnt-in address (BIA) genoemd, vergelijkbaar dus met het framenummer in je fiets.

Waartoe dient het?
In de eerste plaats dient het MAC-adres ter identificatie. Alle informatie die vanaf het internet via een publiek IP-adres bij de router binnenkomt, stuurt deze door naar het private IP-adres van het betreffende apparaat. Omgekeerd gebeurt datzelfde met de data die jij verstuurt. Om in die data-overdracht het juiste IP-adres te kunnen herkennen en toekennen, gebruikt de router het MAC-adres van het apparaat. IP-adressen kunnen wisselen (dynamisch IP), maar het MAC-adres blijft altijd gelijk. Ook binnen je netwerk speelt het adres een rol, bijvoorbeeld bij het versturen van een printopdracht naar je netwerkprinter.
Loop je tegen netwerkproblemen aan en wil een diagnose stellen, dan is het handig om het MAC-adres bij de hand te hebben. Omdat het in tegenstelling tot het IP-adres statisch is, is het doeltreffender manier om de verschillende datazenders en -ontvangers in je netwerk te identificeren. Het MAC-adres kan tot slot ook worden gebruikt bij gegevensherstel om verbinding te maken met een draadloos apparaat. Er bestaan apps, zoals bijvoorbeeld Disk Drill van cleverfiles.com, waarmee je computer op afstand kan worden uitgelezen en data kunnen worden teruggehaald. Het MAC-adres is daarvoor nodig.

Uit die identificatie volgt ook de tweede functie van het MAC-adres: beveiliging. De router verstuurt alleen data van en naar apparaten die bij hem zijn aangemeld en waarvan hij dus het MAC-adres kent. Omdat de router alleen data van die apparaten accepteert, wordt voorkomen dat anderen jouw privénetwerk kunnen binnendringen.

Hoe vind ik mijn MAC-adres?
Op een Windows-computer: tik in het zoekveld ‘cmd’ en druk op Enter. Typ in het invoervenster: ‘ipconfig/all’. Het MAC-adres vind je achter Physical Address.

Op een Mac: klik linksboven op het Apple-icoon en vervolgens op Systeemvoorkeuren. Bij Netwerk en dan Geavanceerd staat het MAC-adres onder de tab Hardware.

Op een iPhone/iPad: Ga naar Instellingen, dan naar Algemeen en vervolgens naar Info. Het MAC-adres staat achter Wifi-adres.

Op een Android-toestel: Ga in de Instellingen naar Systeem en vervolgens naar Toestel-info. Je vindt het MAC-adres in Status onder Wi-Fi Mac-adres.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden