Wat is een VPN?

Je hoort er veel over, maar wat is VPN nou eigenlijk en waar gebruik je het voor?

VPN is een afkorting voor Virtual Private Network, oftewel Virtueel Privé Netwerk. Dat betekent zoveel als dat er een verbinding gelegd wordt tussen computers op verschillende locaties. Het gaat dan om bestaande verbindingen (internet), die beveiligd worden, zodat alleen mensen met de juiste toegangscodes er gebruik van kunnen maken. Je gebruikt feitelijk een andere computer om informatie (via het internet) op te vragen of te verzenden.

Hoe werkt het
Stel dat een groot bedrijf een kantoor heeft waar alle computers zijn verbonden met de bedrijfsserver via kabels, zodat er weinig gevaar is dat hackers binnen kunnen dringen in dit privé netwerk. Dan opent het bedrijf een nieuwe vestiging in een andere stad en de medewerkers daar hebben toegang nodig tot het privénetwerk. Maar een kabel van de ene naar de andere stad leggen om de privacy te bewaren is natuurlijk niet zo gebeurd en natuurlijk ook nogal duur. Dan kiest het bedrijf een VPN om virtueel een privénetwerk te maken.

Zo kunnen veel medewerkers bovendien ook thuis, in een hotel, of tijdens het reizen veilig werken. Want zolang ze de juiste inloggegevens hebben, kunnen ze verbinding maken met het virtuele privénetwerk van het bedrijf.

Wat heb jij eraan?
In de praktijk zijn VPN-diensten vooral ook populair geworden dankzij hun secundaire functie: de mogelijkheid om te verbergen vanuit welk land je écht komt, door te laten lijken dat je surft vanaf een andere locatie, namelijk de hoofdserver van het VPN. Omdat de gehele communicatie tussen je eigen computer en de VPN-dienst versleuteld is, kunnen Google, de overheid of je internetaanbieder niet zien welke sites je bezoekt of wat voor e-mails je krijgt of stuurt.

Zo gebruik je VPN niet alleen om anoniem te blijven of om landenrestricties te omzeilen, maar is het ook een goede manier om veilig gebruik te maken van openbare wifi-netwerken.