Waar is het configuratiescherm in Windows 11?

Ik gebruikte altijd Windows 8 maar recent heb ik een laptop met Windows 11 erop gekocht. Ik kan alleen het configuratiescherm nergens meer vinden. Is dat helemaal verdwenen? Waar moet ik mijn instellingen nu beheren?
Kenneth B.

Toen Microsoft met Windows 10 op de markt kwam, werd een nieuw instellingenscherm aan het besturingssysteem toegevoegd. Voor wie het wilde, was het vertrouwde configuratiescherm uit Windows 7 en 8 gewoon nog beschikbaar. Bij Windows 11 geldt hetzelfde, maar de makers hebben het configuratiescherm wel nog wat meer verstopt.

Toch is het niet moeilijk om het vertrouwde configuratiescherm weer naar voren te halen. Je hebt natuurlijk al gezien dat in Windows 11 de programmapictogrammen niet langer links zijn uitgelijnd maar gecentreerd zijn. Het linker pictogram is de Windows-toets (met de vier vierkantjes). Klik hierop en je komt in een menu met bovenaan een zoekbalk. Tik hier Configuratiescherm in en vervolgens de toets Enter. Dan verschijnt het vertrouwde Configuratiescherm.

Een andere manier is deze. Druk op je toetsenbord de knoppen Win+R in. Er verschijnt een zoekveld. Typ hier Control en klik op OK.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden