Banner fotowedstrijd scheurkalender

Hoe wis je bestanden echt goed?

Je gooit vast regelmatig bestanden weg, de prullenbak in. En wellicht neem je soms ook de moeite om die prullenbak te legen. Maar besef je dat die bestanden dan toch nog steeds niet echt weg zijn? Hoe zorg je ervoor dat ze wél weg zijn?

Als je bestanden van je harde schijf weggooit, zijn ze niet echt weg. Je computer haalt feitelijk alleen de markering waar het bestand te vinden is, weg. Zo is het voor herstelsoftware – en slechteriken -mogelijk om dergelijke bestanden terug te vinden en weer terug brengen naar de oude – en dus leesbare – staat. Op een gegeven moment zal het bestand waarschijnlijk weleens overschreven worden, maar wanneer dat is en waarmee is maar de vraag.

En hoewel je vaak genoeg bestanden weggooit, waar niets in te vinden is dat spannend of privacygevoelig is, zijn sommige bestanden dat wel. Of je hebt een usb-stick waarop gevoelige informatie staat. Er zijn goede – gratis! – oplossingen om ervoor te zorgen dat die bestanden echt verwijderd worden.

Zo is er het programma Eraser. De gebruikersinterface is niet heel geweldig, maar dat wordt goedgemaakt door het feit dat het integreert in je Windows Verkenner. Zo kun je heel eenvoudig als je met je muis op het document of de map in kwestie staat, via de rechtermuisknop het bestand echt wissen. Eraser doet dit door de geselecteerde bestanden tot wel 35 keer te overschrijven.

Eraser versie 6 werkt ook met oudere Windowspakketten, zelfs nog met Windows XP, voor nóg oudere Windowsversies zou je ook een oudere versie van Eraser nodig hebben.

Bekijk ook een video over hoe je het programma gebruikt:

Andere programma’s die je bestanden echt goed verwijderen, zijn bijvoorbeeld BitKiller of Alternate File Shredder. Als je googlet op file shredder, vind je meer van dergelijke programma’s. Zo vind je gemakkelijk wat bij jou past.

Waarschuwing
Vernietiging door deze programma’s is onherstelbaar, dus let heel erg goed op welke bestanden je laat overschrijven!
Voor het compleet wissen van je harde schijf zijn in het algemeen overigens andere programma’s beter geschikt.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden