Actie banner

Hoe verwijder ik automatisch oude (SMS-)berichten?

Vergeleken met populaire berichten-apps zoals WhatsApp, Signal en Messenger lijkt SMS voor velen alweer iets uit de oude doos. Ongemerkt kun je daarom voor jaren aan oude iMessage/SMS-berichten, inlogcodes en andere ballast op de iPhone of iPad hebben staan en die nemen onnodige geheugenruimte in. Zeker als je ook foto’s met je berichten meestuurde of kreeg meegestuurd. Tijd dus om de boel op te ruimen en er meteen voor te zorgen dat die berichten voortaan na een periode automatisch verdwijnen. Bij Android-smartphones en -tablets werkt de SMS-/Berichtenapp iets anders, ook daar kijken we natuurlijk naar.

iPhios sms logoone en iPad

vvdw sms 2

1. Open Instellingen, scrol naar Berichten en tik daarop.

 

vvdw sms 2

2. Bovenaan zie je iMessage op ‘aan’ staan. Scrol verder naar beneden naar Bewaar berichten. Standaard staat deze instelling op Permanent, wat uiteraard betekent dat alle berichten met inhoud bewaard blijven op je apparaat. Tik hierop.

 

vvdw sms 4

3. Je kunt nu als alternatief kiezen voor een bewaarperiode van 30 dagen of 1 jaar. Zodra je een van deze twee opties aantikt, stelt je toestel je de vraag of je gelijk ook maar de berichten ouder dan die periode wilt verwijderen. Bedenk wel dat dit een definitieve actie is, ze worden ook echt van je toestel verwijderd.

 

vvdw sms 6

4. Wil je de berichten eerst back-uppen, dan doe je dat door een reservekopie te maken. Ga daarvoor naar Instellingen > [Je naam] > iCloud. Scrol naar beneden en zorg dat het vinkje bij Berichten op ‘Aan’ staat.

 

vvdw sms logoAndroid

Bij Android-toestellen zijn de app-instellingen per fabrikant net weer even verschillend, maar de volgende instructies zullen voor de meeste smartphones kloppen.

 

android vvdw sms 2

1. Open de Berichtenapp en tik in het menu rechtsboven op Instellingen. Je komt nu in de Berichtinstellingen. Scrol naar beneden tot je bij Oudere berichten verwijderen komt. Bij sommige toestellen zoals op onze Samsung Galaxy moeten we eerst als tussenstap op Meer instellingen tikken.

 

android vvdw sms 4

3. Zet het vinkje bij Oudere berichten verwijderen op ‘aan’. Zodra je dit doet, verschijnt een melding met de vraag of je automatisch oude berichten wilt verwijderen, zodra er meer dan duizend in je geschiedenis staan. Wanneer je hier op tikt, kun je zelf een limiet instellen. Duizend lijkt erg veel, zeker als je foto's of andere bestanden met je berichten hebt meegestuurd.


Waar het op een iPhone of iPad dus om de tijdsduur gaat waarna berichten automatisch worden verwijderd, vraagt Android je naar het aantal oude berichten.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden