Hoe maak je je toetsenbord schoon?

Niet alleen stof, maar ook kruimels en andere etensresten verzamelen zich al snel op je toetsenbord en tussen de toetsen. Hoe maak je dat goed en veilig schoon?

Er is natuurlijk een belangrijk verschil tussen een los toetsenbord zoals je dat bij de desktop hebt en het vaste toetsenbord van een laptop. We bespreken ze allebei.

Los toetsenbord
Een los toetsenbord is eigenlijk vrij eenvoudig schoon te maken. Om het heel grondig te reinigen, kun je het best de toetsen verwijderen. Dat klinkt misschien een beetje eng, maar het valt reuze mee. Je wipt de toetsen eenvoudigweg los met een schroevendraaier of een (bot) mesje. Zorg wel dat je goed weet waar welke toets hoort. Maak een foto of zoek op internet een afbeelding die overeenkomt met jouw toetsenbordindeling.

Als je de toetsen hebt losgehaald, kun je ze stuk voor stuk schoonmaken met een gewoon zeepsopje of met ontsmettingsalcohol. Laat ze wel echt goed drogen voor je ze terugplaatst!

En voor je de toetsen terugplaatst, moet je natuurlijk ook het bord zelf schoonmaken. Dit kun je het gemakkelijkst doen met een speciaal stofzuigertje (je hebt ze al vanaf een euro of 5) of een kruimeldief. Je kunt overwegen het bord zelf ook met een doekje gedept in ontsmettingsalcohol schoon te maken, maar wees dan wel heel voorzichtig dat er geen vloeistof in je toetsenbord terecht komt. Als de boel schoon en droog is, plaats je de toetsen weer terug en klaar is Kees.

Om de boel bij te houden, kun je regelmatig je intacte toetsenbord ondersteboven houden en uitschudden, zachtjes stofzuigen en/of er met een zachte borstel overheen gaan. Gebruik eventueel ook een doekje met ontsmettingsalcohol voor hardnekkiger vuil dan stof.

Laptoptoetsenbord
Omdat het toetsenbord bij een laptop vastzit in de laptop, is het wat ingewikkelder om dit toetsenbord grondig te reinigen.

Zet je laptop allereerst uit, maak hem los van de stroomvoorziening en zorg dat er ook geen kabels, snoertjes, usb-sticks of wat dan ook meer in zitten. Je begint vervolgens het beste met het kantelen of zelfs helemaal omkeren van je laptop om hem eens lekker (maar wel zachtjes en voorzichtig!) uit te schudden. In plaats van letterlijk schudden kun je overigens beter zachtjes op de achterkant en zijkanten kloppen. Je zult zien dat er dan al een hoop rotzooi zoals kruimels uitvalt. Vervolgens zuig je met eerdergenoemd stofzuigertje (of kruimeldief) de rest van het stof tussen de toetsen uit. Je kunt ook een föhn (op koele stand) gebruiken, maar dan moet je daarna wel weer het losgeblazen stof uitkloppen.

Als je zoveel mogelijk loszittend vuil hebt verwijderd, kun je met een zachte doek met wat ontsmettingsalcohol over en tussen de toetsen poetsen. Handige tip is om het doekje om de achterkant van een theelepeltje te doen, zo kun je netjes en met enige druk tussen de toetsen komen. Sommige mensen gebruiken ook de dubbelgevouwen achterkant van de plakstrip van een post-it of draaien wat plakband met de plakkant naar buiten om een houten ijsstokje (wel regelmatig vernieuwen dan, die plakdingen).

Je toetsenbord kan dan wel weer even mee. Je kunt trouwens in veel gevallen ook de toetsen van je laptoptoetsenbord loshalen om ze stuk voor stuk schoon te maken, maar dat is nog meer dan bij een los toetsenbord een secuur priegelwerk. Als de toetsen los kunnen, zitten ze namelijk meestal met dunne plastic lipjes op hun plek. Vervolgens ga je hetzelfde te werk als beschreven voor een los toetsenbord, maar indien mogelijk nog voorzichtiger.

Als je vervolgens ook je beeldscherm schoonmaakt, is je computer weer helemaal klaar voor het voorjaar.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden