Hoe herstart ik mijn smartphone bij een vastloper?

Hopelijk ken je het niet, maar de kans is groot dat je het wel eens hebt meegemaakt: je telefoon reageert niet meer. Herstarten helpt dan meestal, maar hoe doe je dat?

Je kunt elke smartphone met behulp van zijn fysieke knopjes resetten als hij niet meer reageert en de standaardmanier van herstarten dus ook niet werkt. Welke knopjes dat precies zijn en hoe je ze moet bedienen om dat voor elkaar te krijgen, verschilt echter wel.

iPhones
Bij de iPhone 6s en eerdere modellen moet je de sluimerknop en de homeknop tegelijkertijd indrukken en dit enkele seconden vasthouden. Na een paar seconden start de telefoon dan weer vanzelf op en krijg je het Apple-logo te zien. En dan kun je weer gewoon verder. De sluimerknop vind je bij de iPhone 6 aan de rechterkant, bij de iPhone 5 en eerder aan de bovenkant.

De iPhone 7 heeft geen fysieke homeknop meer. Hierbij moet je de sluimerknop (de langwerpige aan/uitknop aan de zijkant) tegelijkertijd met de volume-omlaag-knop aan de linkerkant indrukken en dit zo’n vijf seconden vasthouden. Een paar seconden daarna herstart de telefoon vanzelf en zie je het Apple-logo verschijnen.

Android-toestellen
Bij smartphones van Samsung wordt door de fabrikant geadviseerd om altijd eerst te proberen de aan-uitknop tien seconden ingedrukt te houden. Dan zal het toestel doorgaans vanzelf herstarten. Werkt dat niet, dan kun je eventueel (bij oudere modellen, tot en met de S5) de batterij eruit halen en terugzetten. Je kunt ook gedurende 10 seconden drie knoppen - de aan-uit-, volume- (omhoog of + knop of richting) en Home-knop - tegelijkertijd ingedrukt houden. Vanaf de Samsung S6 kun je de batterij niet meer verwijderen en is dit dus nog de enige optie.

Naast het verwijderen en weer terugplaatsen van de batterij, biedt bij de meeste Android-toestellen dit ook uitkomst: houd tegelijk de aan-uitknop en de volume-omhoog-knop ingedrukt totdat het scherm zwart wordt. In sommige gevallen moet je niet de volume-omhoog-knop, maar de volume-omlaag-knop kiezen. Als het scherm op zwart is gegaan en je toestel is uit, kun je hem weer aanzetten door de aan-uitknop een aantal seconden ingedrukt te houden.

Mocht jouw smartphone op geen van deze opties reageren, dan raden we je aan de gebruiksaanwijzing van je telefoon te raadplegen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden