Banner fotowedstrijd scheurkalender

Wat is een IMEI-nummer en hoe vind ik het?

Als je mobiele telefoon kwijt bent of hij is gestolen, is dat al erg genoeg. Maar als je aangifte doet van diefstal of je wilt een claim indienen bij je verzekering, volgt voor velen een volgende verrassing: er wordt gevraagd om het IMEI-nummer. Maar wat is dat en waar vind je het?

IMEI is de afkorting voor International Mobile Equipment Identifier. Het is een 15-cijferig nummer dat uit vier delen bestaat. Zoals de naam al zegt wordt met behulp van dit nummer een mobiel apparaat, zoals je smartphone geïdentificeerd. Het wordt onder meer gebruikt om je toestel te (laten) blokkeren bij verlies of diefstal. Je provider heeft dit nummer soms ook nodig, bijvoorbeeld als je de code voor het unlocken van je simkaart aanvraagt of als je je toestel onder garantie van je prvider wilt laten repareren. Zij kunnen dan vaststellen of jouw toestel daadwerkelijk door hun geleverd is.

Waar vind ik het?
Bij oudere mobiele telefoons is dit IMEI-nummer meestal aan de binnenkant van het toestel te vinden, veelal onder de batterij. Bij iPhones kun je het vaak ook op de achterkant van het toestel vinden en/of op de simkaarthouder. Het is bovendien altijd bij de barcode op de zijkant of onderkant originele verpakking van je apparaat terug te vinden.

Als je je toestel nog hebt, zijn er nog twee mogelijkheden om het IMEI-nummer te achterhalen: door het intoetsen van een nummer of via het instellingenmenu. Toets op het telefoontoetsenbord (dat waarmee je een nummer intoetst om te bellen, niet het toetsenbord waarmee je teksten typt) op je smartphone het volgende in: *#06#
Je hoeft niet op het telefoonicoontje te klikken om het nummer te bellen, de informatie verschijnt direct. Hierbij krijg je bovendien een S/N-code te zien, dat is je serienummer.

Via het Instellingenmenu:
Bij Android scroll je in Instellingen naar Toestel info en daar kies je vervolgens Status. Daar kies je dan IMEI-informatie.
Bij iPhones ga je in Instellingen naar Algemeen en kies je vervolgens Info.
Noteer het nummer en sla het op een makkelijk bereikbare en veilige plek  op, zodat jet het makkelijk kunt terugvinden als het nodig is.
Als je toestel gestolen, kwijt of stuk is kun je het nummer nu makkelijk terugvinden. Ook als je de originele verpakking niet meer hebt.

Niet aanwezig?
Let op: wanneer je een sim-only abonnement afsluit, zal je IMEI-nummer dus hetzelfde blijven, aangezien het nummer gekoppeld is aan het toestel en niet aan de simkaart. Wanneer je een sim only combineert met een los toestel, kan het slim zijn om vooraf het IMEI-nummer van het nieuwe toestel te controleren. Stel dat het toestel door de aanbieder niet via een niet eerlijke weg is verkregen, dan zou je van heling worden beticht. Wees dus op je hoede en doe onderzoek naar het product dat je aanschaft.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden