Wat is Chromium?

Vorige week was het groot nieuws dat Microsoft Edge nu een Chromium-browser is. Chrome en Chromium lijken erg op elkaar, maar wat is Chromium nu echt en waarin verschilt deze van de bekendere Chrome?

Open source
In 2008 werd Google Chrome uitgebracht voor het algemeen publiek, en daarbij gaf Google ook Chromium uit. In principe is Chromium een browser waarmee je toegang krijgt tot het internet, maar in tegenstelling tot anderen is Chromium open source. Dit betekent dat iedereen de broncode kan lezen en updates ervoor kan schrijven om je eigen persoonlijke versie van de browser te maken. Alleen ontwikkelaars goedgekeurd door Google kunnen aanpassingen maken aan de officiële Chromium-code. Chromium wordt onderhouden door een projectgroep binnenin Google: The Chromium Project.

Chrome
Google Chrome is een afgeleide van Chromium. Waar Chromium een open source browser is waarbij je alle onderdelen kunt afstemmen zoals je zelf wilt, is Chrome daarentegen specifiek ingesteld zoals Google dat wil. Chrome gebruikt Chromium als fundering voor zichzelf en Chrome is een aangepaste en meer gebruiksvriendelijkere versie van Chromium. Chrome wijkt op zich dus vrij weinig af van Chromium, maar is wel verfijnder dan Chromium. Zo heeft Chrome voorlopig nog Flash bijvoorbeeld, een programma dat niet open source is dus Chromium gebruikt het niet.

Updates
Een groot verschil tussen de twee browsers is dat Chrome automatisch updates installeert en daardoor veel stabieler is. Chromium daarentegen heeft veel vaker updates nodig, maar downloadt ze niet zelf automatisch: je moet daar dus om de paar dagen zelf aan denken.

Edge
Omdat iedereen zijn persoonlijke versie van Chromium kan aanpassen en updaten, is het erg populair bij andere softwareontwikkelaars. Een goed voorbeeld hiervan is Microsoft wiens Edge nu ook gebaseerd is op Chromium. Dit geeft Edge een aantal voordelen die het eerst niet had: betere functionaliteit met sites, tracking prevention en extensies gebaseerd op Chromium.

Browser
Je kunt ervoor kiezen om in plaats van een bekende populaire browser te kiezen voor Chromium. Omdat je er zelf aan moet denken om Chromium te updaten, is de browser nogal gevoelig voor cybercriminelen die meteen een onveiligheid kunnen gebruiken. Daarbij bieden externe sites hun eigen versie van de Chromium-browser aan. Deze versies van Chromium kunnen malware of gevaarlijke code bezitten. Het wordt dan ook aangeraden om Chromium alleen te downloaden via officiële sites zoals die van Google.

Wie?
Met dit risico komt natuurlijk ook de bijbehorende vraag: voor wie is Chromium nu eigenlijk? Chromium is voor de hobbyisten die vooraan willen staan als het om browsers gaat. Zo kun je bijvoorbeeld zien wat de fundering is voor andere populaire browsers. Daarbij verzamelt Chromium veel minder data over gebruikers dan Chrome. Chromium verzamelt wel wat informatie die het naar Google stuurt, maar de kwantiteit is veel minder en deze privacy kan voor velen een goede reden zijn om Chromium te willen proberen.

Mocht je het willen proberen en durf je de risico’s aan die erbij komen kijken, dan kun je hier klikken om naar een goede site te gaan waar je Chromium kunt downloaden.

Lees ook
>> Nieuwe Microsoft Edge is een Chromium browser 

Beeld: Google Chromium

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden