Standaardlocaties voor bestanden wijzigen, hoe doe je dat?

Op je computer zijn er een aantal standaardlocaties waar je bestanden worden bewaard. Maar wellicht wil je jouw bestanden wel op andere plekken opslaan. Hoe pak je dat aan?

Misschien gebruik je een externe harde schijf, een gedeelde netwerkmap of een aparte partitie waarop je je bestanden standaard wilt bewaren. Het is dan handig als Windows altijd automatisch de juiste locaties gebruikt, bijvoorbeeld als je een Office-document maakt, een ingebouwd programma zoals Paint gebruikt of externe media zoals foto’s importeert.

Back-up
Voordat je de standaard opslaglocaties aanpast en bestaande bestanden verplaatst naar de nieuwe locaties, is het verstandig recente back-up van je bestanden te hebben. Zekerheid voor alles!

Standaardlocatie Office
Als je eigenlijk vooral gebruik maakt van Microsoft Office, kun je eenvoudig aangeven waar het programma de documenten standaard moet bewaren. In een Office-programma, zoals Word, kies je voor Bestand, Opties. Open de sectie Opslaan. Geef de gewenste locatie op bij Standaardbestandslocatie en klik op OK.

Map Documenten verplaatsen
Standaard wordt de map Documenten op de lokale schijf bewaard onder C:\Users\gebruikersnaam\Documents. Je kunt deze locatie veranderen naar de gewenste locatie via de Windows Verkenner (gebruik de toetsencombinatie Windows-toets+E). Maak een nieuwe map aan op de locatie die je wilt gebruiken. Hierna klik je met de rechtermuisknop op Documenten (links in het Verkenner-venster) en kies je Eigenschappen. Klik op de tab Locatie. Vervolgens klik je op de knop Verplaatsen. Blader naar de nieuwe locatie, selecteer die en bevestig met een klik op OK. Kies vervolgens voor Toepassen en sluit het venster via OK. Het is wel nuttig om ook even te controleren of de bestanden op de nieuwe locatie zijn ondergebracht.

Andere mappen verplaatsen
Naast Documenten kent Windows ook andere standaardmappen zoals 3D-objecten, Afbeeldingen, Downloads, Muziek en Video’s. De locatie van deze standaardmappen kun je op dezelfde manier aanpassen: klik met de rechtermuisknop op de map, kies Eigenschappen en ga naar de tab Locatie.

Handig!
Kun je de map Documenten niet vinden? Druk op de toetsencombinatie Windows-toets+R om het venster Uitvoeren te openen. Typ hierin shell:personal en klik op OK. Een verkennervenster met de map Documenten wordt geopend.

Andere standaardlocaties
Windows 10 heeft een apart venster waarin je voor andere onderdelen kunt bepalen waar ze standaard worden opgeslagen. Open het Startmenu en typ Standaardopslaglocaties. In het venster kun je vervolgens opgeven waar nieuwe apps, muziek, foto’s en video’s worden bewaard. Ook kun je hier aangeven waar offline navigatiekaarten moeten worden opgeslagen. Helaas is het instellingenvenster wel erg eenvoudig; je kunt alleen de schijfletter aanpassen. In tegenstelling tot de eerder beschreven manier om Documenten te verplaatsen, worden de bestaande bestanden via dit nieuwe instellingenvenster niet verplaatst. Verplaats eventueel aanwezige bestanden op de oude locatie en verplaats deze handmatig.

Meer lezen hierover? Op www.pcactive.nl vind je een uitgebreidere versie van dit verhaal.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden