Maakt er soms iemand anders gebruik van mijn wifi?

Op bepaalde momenten van de dag heb ik razendsnelle wifi. Maar er zijn momenten dat het allemaal ineens zo enorm traag is. Nu vraag ik mij af: zou er iemand anders zijn die via mijn wifi bijvoorbeeld grote bestanden downloadt? Kan ik dat op een of andere manier achterhalen?
Mahmoud A.

Je kunt niet uitsluiten dat er anderen zijn die van jouw wifi gebruikmaken. En dat is ook te achterhalen. Maar daarvoor heb je eerst wat achtergrondinformatie nodig.

Achtergrond
Elk apparaat binnen jouw netwerk heeft drie sets gegevens: een IP-adres, een MAC-adres en een omschrijving die door het apparaat zelf gegeven wordt.

Het IP-adres is een uniek netwerkadres per apparaat. In de regel begint dat met 192.168.0.xx waarbij de xx de verwijzing is naar het apparaat. Als je een apparaat tijdelijk van je netwerk loskoppelt – bijvoorbeeld omdat je je smartphone meeneemt naar een andere locatie – en het wordt daarna opnieuw gekoppeld, dan kan het IP-adres anders zijn.

Het MAC-adres is een unieke code die door het apparaat zelf wordt vrijgegeven. Dit is onveranderlijk, net als de omschrijving. Helaas kan je aan het MAC-adres en het IP-adres niet zien welk apparaat het is. Daarvoor zullen we wat ‘hulptroepen’ in moeten schakelen.

Aan de slag
Download als eerste het programma Wireless Network Watcher. Dit programma laat zien welke apparaten er in je netwerk gekoppeld zijn. Belangrijk zijn de kolommen IP Adress en Device name. Als extra hulp kun je kijken naar de kolom Network Adapter Company. Aan deze omschrijving zie je meestal snel wat het merk van het apparaat is. Dubbelklik op een toestel voor meer informatie. Je kunt bij User text een aantekening toevoegen zodat je het apparaat voortaan direct kan herkennen.

Op je smartphone zou je Fing kunnen downloaden. Deze app is er zowel voor Android als iOS en ook hier zie je relevante info als IP-adres, merk- en apparaatnaam. Handig zijn de netwerkbeveiligings- en apparaatswaarschuwingen, waarmee je een bericht ontvangt als er veranderingen plaatsvinden op je netwerk.

Een onbekende
Wanneer je constateert dat er inderdaad iemand anders van jouw wifi gebruikmaakt, kun je het beste je wachtwoord van je wifi veranderen. Hoe je dat moet doen, is voor elke router anders.
Inloggen doe je via 192.168.0.1 of 192.168.1.1
De gebruikersnaam en wachtwoord staan meestal op een sticker onder je router of in de handleiding.Wanneer je je wachtwoord aanpast, betekent dit wel dat je op alle apparaten waarmee je van wifi gebruikmaakt, het wachtwoord moet veranderen. Maar op die manier ben je wel van de ongenode gast af.

Sommige routers bieden de mogelijkheid om specifieke apparaten te blokkeren. Bij een FRITZ!Box ga je bijvoorbeeld naar Thuisnetwerk > Netwerk om het specifieke apparaat te blokkeren.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden