Banner fotowedstrijd scheurkalender

Hoe werkt online betalen?

Je wilt online iets leuks kopen, maar je kunt vaak niet achteraf – per acceptgiro of onder rembours – betalen. Je moet dus vooruit – en dus online - betalen. Hoe werkt dat eigenlijk?

Allereerst moet je altijd goed opletten op de url van de betaalpagina begint met https://, want die s betekent secure – ofwel veilig. Begint de url met alleen http:// dan is de verbinding met die pagina niet beveiligd en kun je beter het betaalproces zo snel mogelijk stopzetten.

In Nederland is het meest gebruikte systeem voor online betalingen iDEAL. Maar voor iDEAL moet je wel internetbankieren. Als je met iDEAL betaalt wordt je namelijk doorgestuurd naar de online bankieren-omgeving van je bank. Het is daarmee feitelijk net zo veilig als online bankieren zelf, ofwel zolang je je codes en andere gegevens goed beschermt en je het op een veilige computer doet kan er niet veel misgaan. (Lees ook: 10 tips voor digitale veiligheid). Let wel op dat je het bestelproces nog afrondt nadat je de betaling in je vertrouwde online bankieren-omgeving hebt gedaan.

Credit Card
Maar wat doe je als je niet online bankiert? In dat geval kun je de betaling doen via je credit card of met PayPal.

Betalen met een credit card is in het algemeen ook veilig en heel gemakkelijk. Webwinkels zijn verplicht aan strenge eisen te voldoen voordat ze überhaupt credit card-betalingen mogen accepteren. Je vult de gevraagde gegevens in (let dus ook weer op de https://!) en voilà, het is gebeurd. Bijkomend voordeel is dat je makkelijk je geld terugkrijgt als het bestelde product niet wordt geleverd en dat ook aankopen bij webwinkels over de grens ermee betaald kunnen worden.

> Lees meer veiligheidstips over betalen met credit card

En daarmee komen we bij PayPal
PayPal is een betalingssysteem dat werkt als tussenschakel tussen jouw geld en de verkoper van het gewenste product. Je opent een account (dat is gratis) bij PayPal en kiest dan of je geld stort op je PayPal-account, of dat je de bedragen van je aankopen automatisch van je bankrekening laat afschrijven. Als je ervoor kiest je account te vullen kun je in ieder geval altijd zeker zijn dat je nooit meer geld kunt kwijtraken dan je op je account gestort hebt.

Ook PayPal is in het buitenland ruim geaccepteerd en ook op sites als Marktplaats of eBay kun je ermee betalen (of betaald worden als je zelf iets wil verkopen - dan draag je overigens wel een kleine commissie af aan PayPal). In het geval van mislukte aankopen of oplichting kun je bovendien je geld terugkrijgen, ook op eerder genoemde veiling/verkoopsites. Een prettig extraatje is dat PayPal ook de betaling naar (en van) vreemde valuta automatisch omrekent.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden