Hoe verwijder je je Google Maps-data?

Met Google Maps hebben we allemaal een handige kaart in onze broekzak. Wat je misschien niet wist, is dat deze app bijhoudt waar je naar zoekt en waar je naartoe gaat. Hoe verwijder je deze data?

Alles wat je in Google Maps invoert als je naar een locatie zoekt, of de beste route hiernaartoe, wordt onthouden door Google. Google leert hierdoor waar je interesses liggen, zodat het bedrijf je betere aanbevelingen kan geven in de toekomst, tenminste, zo zegt Google. In de praktijk is het onduidelijk waar onze data nog meer heen gaan. Soms weet je niet eens dat data van je worden verzamelt én dat je dit kan stoppen. Het zal je verbazen hoeveel Maps eigenlijk van je weet en bijhoudt.

We kunnen het Google iets moeilijker maken om ons zoekgedrag te verzamelen. Om te beginnen, kun je ervoor zorgen dat Google niet meer je locatie bijhoudt.
1. Ga naar je Google Account pagina en log in.
2. Klik op Je gegevens en personalisatie beheren.
3. Nu zie je onder Activiteitsopties een aantal termen, inclusief Locatiegeschiedenis.
4. Klik op Locatiegeschiedenis, en daarna op het knopje ernaast om het bijhouden hiervan te onderbreken.
Google geeft een waarschuwing dat je nu geen persoonlijke service meer krijgt aangeboden. Het is aan jou om te bepalen of je daarmee kan leven. Er staat nu dat het bijhouden gepauzeerd is, alleen jij kan dit weer aanzetten als je wilt.

Tijdlijn
Naast voorkomen dat Google je locatie bijhoudt, kun je ook zoveel mogelijk de locatiegegevens die Google al van je heeft, proberen te verwijderen. Het makkelijkst is om naar je Maps-tijdlijn te gaan. Hier kun je onder andere zien hoeveel Google al van je weet waar je heen bent geweest. Om deze informatie te verwijderen, zodat ze niet meer gebruikt kan worden, zoek je naar het vuilnisbakicoontje in de onderste helft van het scherm. Verwijder elk datapunt door op dit icoontje te blijven drukken. Je kunt hier ook je opgeslagen werk- en woonadres verwijderen als jij Google deze informatie ooit hebt gegeven.

Persoonlijke aanbevelingen
Misschien wil je wel dat Google data van je bijhoudt zodat je persoonlijke aanbevelingen krijgt gebaseerd op je locatiegegevens. In dit geval heb je op je Maps-tijdlijnpagina de optie dat Google je data na een bepaalde tijdsperiode verwijdert. Je kunt hier kiezen voor een periode van drie of achttien maanden, waarna Google de data verwijdert.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden