Banner fotowedstrijd scheurkalender

Hoe omzeil je de BKR als je een nieuwe telefoon wilt?

Sinds 1 mei jongstleden is de regeling voor het kopen van een telefoon op afbetaling – bijvoorbeeld bij het afsluiten van een abonnement - gewijzigd. Wat is nu wijsheid bij de aanschaf van een nieuwe smartphone?

Nu krijg je als je bij je telefoonabonnement een mooi nieuw toestel aanschaft, een registratie bij het BKR, tenminste als het toestel een waarde van boven de 250 euro heeft. Bovendien krijg je te maken met de verplichte inkomenstoets bij een telefoonabonnement met smartphone duurder dan 250 euro. En hoewel veel mensen zich weinig aan lijken te trekken van deze gewijzigde regels, geven we toch graag enkele tips hoe je kunt voorkomen dat je een BKR-registratie krijgt.

Voor veel mensen zal het geen probleem op leveren om een telefoonabonnement af te sluiten met een toestel van 600 euro of meer. Natuurlijk, je zult enkele gegevens moeten tonen en inderdaad sta je daarna ingeschreven bij het BKR. Maar is dat erg? Iedereen die bij zijn of haar bank rood mag staan voor een bedrag hoger dan 250 euro, is ook bekend bij het BKR. Maar als je in de nabije toekomst een huis gaat kopen of je wilt een auto leasen, dan is het misschien niet zo handig om een extra notitie bij het BKR aan te gaan, want dan kan je mogelijk iets minder lenen.

BKR omzeilen
De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk om een toestel te kiezen dat niet boven die grens van 250 euro uitkomt. De voordelige smartphones zijn de laatste jaren stukken beter geworden, waarmee dat nu een echt goede optie is geworden. Bovebndien kunnen veel mensen zo'n toestel vrij gemakkelijk in een keer zelf betalen. Maar je kunt natuurlijk ook je vakantiegeld gebruiken voor een duur toestel. Je loopt dan niet alleen de BKR-registratie mis, uiteindelijk ben je ook goedkoper uit, want ook als het via je abonnement betaal je voor de ‘lening’ die je daarmee feitelijk afsluit.

Bovendien levert je spaarsaldo tegenwoordig bijna niets op (0,2%). Waarom zou je dan je vakantiegeld netjes op je spaarrekening zetten, terwijl je aan de andere kant een lening aangaat? NB het is natuurlijk altijd verstandig om een basisbedrag op een spaarrekening te hebben voor onvoorziene kosten, maar dat is ook eenvoudig te doen door elke maand een klein(er) bedrag opzij te zetten.

Kiezen gemakkelijk gemaakt
Een nieuwe vergelijkingssite voor telefoons biedt een handige helpende hand om de BKR te omzeilen. Met de functie BKR-vrij vergelijken kun je op een eenvoudige manier binnen een ruim assortiment de voor jou mooiste en beste voordelige smartphone uitkiezen, zonder een registratie bij het BKR. Het is heel simpel, je geeft aan wat je eventueel wilt bijbetalen en wat voor soort abonnement je wilt hebben. De zoekmachine levert een compleet overzicht van alle mogelijke combinaties en een geschikt toestel. Op die manier weet je precies wat je kunt krijgen zonder bij het BKR geregistreerd te worden.

Goedkope smartphones betrouwbaarder
Tegenwoordig zijn alle smartphones op alle fronten beter geworden en hoef je niet meer per se een ‘vlaggenschip’ te kiezen om langer plezier van je toestel te hebben. Nu kun je ook jarenlang plezier hebben van een Motorola Moto, Honor of Huawei smartphone. Het grote Samsung maakt ook degelijke smartphones voor nog geen 300 euro. De noodzaak voor een premium model is daardoor veel minder geworden.

Neem bijvoorbeeld de Motorola Moto G5. Het toestel is gemaakt van premium metalen en voelt solide aan. De smartphone heeft een helder Full-HD beeldscherm van 5-inch en een snelle octacore processor samen met 3 GB werkgeheugen. Je maakt er prachtige foto’s mee dankzij een 13-megapixel camera en de telefoon kost je slechts 195 euro. Maar natuurlijk zijn er meer modellen voor een leuke prijs en met goede prestaties.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden