Hoe maak ik snel een screenshot?

Je kent dat wel, je ziet iets leuks op je scherm of juist iets waarvan je denkt ‘dat klopt toch niet’ en dat wil je natuurlijk gauw aan anderen laten zien. Wat doe je dan op de verschillende apparaten?

Soms kun je gewoon een beeld met je rechtermuisknop kopiëren, maar vaak wil je meer of is die route afgesloten. Hieronder tips voor verschillende apparaten en verschillende besturingssytemen.

Mac
Heb je een Mac, dan gebruik je de toetsen Command+Shift+3 voor het vastleggen van het volledige scherm, Command+Shift+4 voor een selectie van het scherm Command+Shift+4+Spatie om een venster in je scherm te ‘fotograferen’.

Windows
Heb je een laptop of pc die draait op Windows, dan gebruik je de knop PrtScr (Print Screen) om het hele scherm te kopiëren, Alt+PrtScr om het op dat moment actieve venster te kopiëren.
Met toetsencombinaties kun je je screenshot vervolgens kopiëren en plakken.

Ios
Heb je iPhone dan kun je niet kiezen uit hele scherm of een venster, aangezien dat verschil sowieso niet te maken is op ene smartphone. Voor een screenshot moet je de aan/uit-knop en de Home-knop tegelijkertijd indrukken. Je screenshot wordt dan direct gemaakt en opgeslagen op je filmrol (in het mapje screenshots).

Android
Bij Android-toestellen werkt het ongeveer hetzelfde, maar dat kan per merk verschillen. Bij een Samsung druk je de aan/uit-knop+Home-knop tegelijkertijd ongeveer 3 seconden in. Bij toerstellen van HTC of Google gebruik je combinatie aan/uit-knop+onderste volume-knop. Bij merken als Sony, LG en Motorola zijn de instructies afhankelijk van de versie van Android of de leeftijd van het model.

> Uitleg over meer Androidmodellen

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden