Hoe lang kan ik Windows Vista nog veilig gebruiken?

Microsoft heeft de ondersteuning voor Windows Vista afgelopen maand gestaakt en velen zullen inmiddels ook al Windows 10 gebruiken. Maar wat als je computer Windows 10 niet aankan? Wanneer moet je er echt mee stoppen?

Dat de ondersteuning stopt betekent dat er geen vragen meer in behandeling worden genomen en – belangrijker nog - dat er geen updates meer uitgebracht worden. Vooral het feit dat er geen beveiligingsupdates meer komen is reden om hier toch nog extra aandacht aan te besteden. De ondersteuning voor Internet Explorer en Chrome voor Vista is inmiddels ook stopgezet.

Vista is daarmee potentieel onveilig geworden. Wanneer er werkelijk een dreiging gaat ontstaan is natuurlijk niet op voorhand te zeggen. Maar het is zeer onverstandig om nu nog met het systeem het internet op te gaan. Sterker nog, als er met het systeem betalingstransacties worden uitgevoerd en er gaat iets mis, dan is de bank niet meer aansprakelijk te stellen.
Met andere woorden: Geld weg = Pech.

Als je inderdaad een machine hebt die niet meer naar Windows 10 te upgraden is, kun je die feitelijk het best alleen nog lokaal gebruiken, en er dus niet meer online gaan. Dus ook niet e-mailen. Maar wat heb je dan nog aan je systeem?

Het dringende advies is dan ook om op zoek te gaan naar een andere (refurbished) computer met minimaal Windows 7. Dan kun je nog vooruit totdat in 2020 de ondersteuning daarvan ook stopt. Een geheel nieuwe computer is natuurlijk ook mogelijk, dan heb je gelijk Windows 10 en kun je de komende jaren vooruit.

Als je niet per se Windows wilt draaien, kun je ook overwegen Chrome OS te installeren, hoe je dat aanpakt lees je in een workshop in de PC-Active die eind deze maand op de deurmat valt en in de kiosken te verkrijgen is. Of je probeert of een open source systeem als bijvoorbeeld Linux wat voor je is. Ook hierover kun je in je verschillende edities van PC-Active het nodige lezen, maar nog makkelijker is het in dat geval om je licht eens op te steken bij HCC!opensource.

Lees ook: Bye bye Vista, hello Creators Update

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden