Hoe lang kan ik Windows Vista nog veilig gebruiken?

Microsoft heeft de ondersteuning voor Windows Vista afgelopen maand gestaakt en velen zullen inmiddels ook al Windows 10 gebruiken. Maar wat als je computer Windows 10 niet aankan? Wanneer moet je er echt mee stoppen?

Dat de ondersteuning stopt betekent dat er geen vragen meer in behandeling worden genomen en – belangrijker nog - dat er geen updates meer uitgebracht worden. Vooral het feit dat er geen beveiligingsupdates meer komen is reden om hier toch nog extra aandacht aan te besteden. De ondersteuning voor Internet Explorer en Chrome voor Vista is inmiddels ook stopgezet.

Vista is daarmee potentieel onveilig geworden. Wanneer er werkelijk een dreiging gaat ontstaan is natuurlijk niet op voorhand te zeggen. Maar het is zeer onverstandig om nu nog met het systeem het internet op te gaan. Sterker nog, als er met het systeem betalingstransacties worden uitgevoerd en er gaat iets mis, dan is de bank niet meer aansprakelijk te stellen.
Met andere woorden: Geld weg = Pech.

Als je inderdaad een machine hebt die niet meer naar Windows 10 te upgraden is, kun je die feitelijk het best alleen nog lokaal gebruiken, en er dus niet meer online gaan. Dus ook niet e-mailen. Maar wat heb je dan nog aan je systeem?

Het dringende advies is dan ook om op zoek te gaan naar een andere (refurbished) computer met minimaal Windows 7. Dan kun je nog vooruit totdat in 2020 de ondersteuning daarvan ook stopt. Een geheel nieuwe computer is natuurlijk ook mogelijk, dan heb je gelijk Windows 10 en kun je de komende jaren vooruit.

Als je niet per se Windows wilt draaien, kun je ook overwegen Chrome OS te installeren, hoe je dat aanpakt lees je in een workshop in de PC-Active die eind deze maand op de deurmat valt en in de kiosken te verkrijgen is. Of je probeert of een open source systeem als bijvoorbeeld Linux wat voor je is. Ook hierover kun je in je verschillende edities van PC-Active het nodige lezen, maar nog makkelijker is het in dat geval om je licht eens op te steken bij HCC!opensource.

Lees ook: Bye bye Vista, hello Creators Update

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden