Banner fotowedstrijd scheurkalender

Hoe kan ik meer vingerafdrukken aan mijn smartphone toevoegen?

Je hebt een mooie, nieuwe smartphone met vingerafdrukherkenning gekocht, maar hoe zorg je er nou voor dat je hem ook kunt ontgrendelen als je bekende vinger nat of vies is? Of dat ook je partner of je kind bijvoorbeeld het toestel kan ontgrendelen?

Heb je een prachtige nieuwe smartphone met alle toeters en bellen die je je maar wensen kunt én vingerafdrukherkenning, wil-ie niet ontgrendelen als je vieze of natte vingers hebt! En wat als je je partner of kind het toestel wil laten gebruiken, zonder dat jij daarvoor in de buurt moet zijn?

Wat veel mensen niet weten, is dat je op de meeste van zulke toestellen 3 tot 5 verschillende vingerafdrukken kunt toevoegen. Hoe doe je dat?

Bij het instellen van je nieuwe telefoon krijg je deze mogelijkheid over het algemeen wel gelijk voorgeschoteld, maar in alle haast om zo snel mogelijk door het proces te gaan, druk je vaak opOverslaan (skip) op het moment dat dit wordt aangeboden. Mocht je  nou net je nieuwe telefoon hebben uitgepakt, let dan even op, op het moment dat je gevraagd wordt je vingerafdruk te laten inlezen. Nadat je vinger nummer 1 hebt geregistreerd, krijg je (meestal) de vraag of je er meer wilt laten scannen of dat je dit wilt overslaan. Kies dan gelijk voor meer en laat bijvoorbeeld de wijsvinger van je andere hand, een andere vinger of zelfs duim of – ja echt – je grote teen scannen. Of laat de wijsvinger van een ander – dan wel zeer vertrouwde! – persoon scannen.

Als je al even zo’n telefoon in gebruik hebt, kun je ook meer vingerafdrukken toevoegen. Om vingerafdrukken toe te voegen moet je naar de systeeminstellingen gaan en de security settings van de vingerafdrukscanner opzoeken. In het Nederlands: via de veiligheidsinstellingen dus. Daar kun je dan kiezen voor het toevoegen van vingerafdrukken en de procedure volgen.

Bij Android-toestellen ga je naar AppsInstellingen en scrol naar beneden naar Aanpassen en daar kies je Vinger(afdruk)scanner. Via Vingerafdrukbeheer kun je extra vingerafdrukken toevoegen. Bij sommige toestellen kan het ook zijn dat je via de SysteeminstellingenSchermbeveiliging en vergrendeling (Lock screen and security) de extra vingerafdrukken moet toevoegen.

Bij iPhones eniPad ga je naar de Instellingen app (Settings), AlgemeenToegangscode en vingerafdruk (Touch ID en Passcode), kies de optie Vingerafdrukken en volg de procedure via de optie Voeg een vingerafrduk toe.

Overigens is het bij oudere smartphones met  de vingerafdrukoptie ook handig om meerdere keren dezelfde vinger toe te voegen. De oudere vingerscanners werken niet altijd even nauwkeurig en dan kan het weleens helpen om meerdere versies van je vingerafdruk te hebben opgeslagen.

Let op: Sommige (betaal)diensten verbieden expliciet het opslaan van een andere vingerafdruk op je telefoon dan je eigen! Daarmee kan dan dus niemand anders die dienst gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor contactloos betalen met Android Pay. Je moet dus van tevoren even goed nadenken welke diensten je gebruikt of wilt gaan gebruiken als je ook een ander toegang tot je telefoon wilt geven middels een vingerafdruk. 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden