Hoe gebruik je veilig wifi op vakantie?

Gratis wifi in hotels, op campings, in bussen, treinen, cafés, restaurants en ga zo maar door. Bijna overal kun je gebruikmaken van gratis wifi. Superhandig natuurlijk op vakantie. Maar is het wel veilig om deze wifinetwerken te gebruiken?

In de trein bij NS bijvoorbeeld, log je al in op het openbare wifinetwerk door slechts de voorwaarden te accepteren. Met één klik heb je gratis toegang tot internet. Een gebruikersnaam of wachtwoord is niet nodig. Dergelijke openbare wifinetwerk kom je ook vaak tegen in hotels, cafés en restaurants. Lekker makkelijk, maar wel riskant. Via zulke openbare wifinetwerken worden niet alle gegevens versleuteld die je over het internet stuurt. En zo kunnen dus je data en wachtwoorden worden onderschept.

Gelukkig is het vrij eenvoudig te zien of een wifinetwerk openbaar is. Als er géén wachtwoord nodig is om verbinding te maken met het netwerk, is het openbaar. Let op: soms word je gevraagd om een account aan te maken nádat je met het netwerk verbonden bent. Ook deze wifinetwerken zijn niét veilig! Gebruik dus alleen het wifinetwerk als je na het selecteren van dat netwerk direct om een wachtwoord wordt gevraagd. Soms worden beveiligde netwerken aangegeven met een slotje, of openbare netwerken met een schildje met uitroepteken.

Wat zijn de risico’s?
Als je inlogt op een website, komen je inloggegevens vanaf jouw apparaat (laptop, telefoon of tablet) via internet bij de server terecht waar de website wordt gehost. Als je een verbinding hebt via wifi, zendt je apparaat een signaal uit dat door de router wordt opgevangen. Je inloggegevens vliegen dan eigenlijk letterlijk door de lucht van je apparaat naar de router. Als deze gegevens versleuteld zijn, krijgt een onderschepper alleen maar een reeks tekens te zien waar hij niets mee kan. Op een openbaar wifinetwerk, waar de gegevens niet versleuteld zijn, krijgt die onderschepper dus gewoon jouw wachtwoord te zien!
Maar cybercriminelen zijn niet alleen maar op zoek naar je wachtwoord om op jouw naam spullen te kunnen bestellen, ze willen je online identiteit. Als ze één of enkele wachtwoorden hebben, kunnen ze die ook gebruiken voor andere sites.

Wat zijn de oplossingen?
Het makkelijkste is om helemaal geen gebruik te maken van openbare wifinetwerken en in plaats daarvan je mobiele data-abonnement te gebruiken. Binnen de Europese Unie zijn hier immers geen extra kosten meer aan verbonden. Via de tethering-functie van je smartphone kun je van je telefoon eenvoudig een beveiligd wifinetwerk voor je laptop en tablet maken. Hoe je die functie precies vindt, verschilt per merk, maar je vindt tethering via Instellingen en zoek daar iets als Draadloos en netwerken of Persoonlijke hotspot.

Als je wél gebruik wilt maken van het gratis openbare netwerk, kun je het best een VPN (virtual private network) gebruiken. Door je internetverkeer via een VPN om te leiden, wordt het alsnog versleuteld. Je kunt zelf een server aanschaffen, een abonnement nemen bij een goede VPN-aanbieder of als HCC-lid profiteren van liefst 80% korting op een abonnement op het Nederlandse Goose VPN.

Ook een mogelijkheid is om alleen naar beveiligde websites te surfen. Die herken je doordat ze in de adresbalk met ‘https’ beginnen in plaats van ‘http’. Deze oplossing is alleen verre van waterdicht. Een hacker in de hotelkamer naast je, kan het internetverkeer omleiden naar zijn laptop en deze beveiliging kraken. Ook zijn de inlogportalen van websites niet altijd goed beveiligd.

Zet in elk geval altijd de wifi direct weer uit als je het niet gebruikt en gebruik zoveel mogelijk verschillende, sterke wachtwoorden voor verschillende websites gebruikt. Het is dan ook heel verstandig om een wachtwoordmanager te gebruiken, bijvoorbeeld LastPass.

>> Wat is een VPN?
>> Hoe kies je een VPN?
>> Hoe stel je een VPN in?

Dit artikel is een licht bewerkte versie van een artikel van VPNgids.nl

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden