Hoe ga je zonder wifi toch online met je tablet?

Hoewel er natuurlijk genoeg mensen zijn die een tablet met 3- of 4g hebben, zijn er hele volksstammen die alleen wifi op hun tablet hebben. Maar wat als je onderweg bent, er geen (betrouwbare) wifi is en je wil toch het net op?

Als je over een smartphone met een data-abonnement beschikt, kun je deze als persoonlijke wifi-hotspot delen. Dit wordt ook wel tethering genoemd. Zo kun je met een ander apparaat (bijvoorbeeld dus een tablet, maar ook een pc, laptop of andere mobiel) gebruikmaken van de mobiele dataverbinding van je telefoon. Vooral in situaties waar je niet over wifi beschikt, kan dit echt een uitkomst zijn.

Bij de meeste moderne smartphones kun je in een aantal stappen eenbvoudig een persoonlijke en beveiligde hotspot aanmaken. Daar kun je dan op inloggen met een ander apparaat.

Let op! Door je mobiel als een persoonlijke hotspot in te zetten ga je snel(ler) door je databundel heen. Om hoge kosten te voorkomen raden we je aan met een app je dataverbruik bij te houden. De meeste providers bieden zulke apps, maar je kunt ook apps als My Data Manager of Data Usage gebruiken.

In iOS

  • Ga naar 'Instellingen' en klik op ‘Persoonlijke hotspot’
  • Schakel de functie in en geef een sterk wachtwoord op voor de verbinding


In Android

  • Ga naar 'Instellingen' en kies 'Draadloos en netwerken'
  • Selecteer de optie 'Tethering en mobiele hotspot' (de benaming hiervan kan iets afwijken per Android-toestel)
  • Vanuit het scherm dat volgt kun je de hotspot inschakelen en beveiligen met een sterk wachtwoord

In Android heb je iets meer opties om je eigen wifi-hotspot een naam en wachtwoord te geven. Dat laatste is niet verplicht, maar we raden je aan dit wel te doen. Zo  voorkom je namelijk dat andere gebruikers meeliften op jouw data-abonnement.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden