Actie banner

HCC!kennisdag op 30 maart 2024

Presentaties, workshops, korting op specials plus gratis toegang en parkeren voor HCC-leden

 expo houten

(laatste update: 12-03-2024 11.02 uur)

Op zaterdag 30 maart 2024 wordt van 10.00 tot 15.00 uur in Expo Houten (Meidoornkade 24, Houten) een HCC!kennisdag gehouden. Veel Interessegroepen staan weer klaar om bezoekers te informeren en te amuseren. Het belooft voor jong en oud een interactieve en leerzame dag te worden.

Wij zullen ons tijdens deze HCC!kennisdag wederom profileren als het meest veelzijdige kenniscentrum over alles dat digitaal is. Tijdens deze dag leer je hoe jij je huis slimmer maakt of maak kennis met de nieuwste vliegsimulators en drones. Bovendien zijn er - op veler verzoek - ook weer producten te koop op het gebied van computers, consumentenelektronica en boeken/tijdschriften. Betalen kan zowel contant als met pin.

En natuurlijk ben je ook van harte welkom tijdens de vele presentaties en workshops die we exclusief en gratis aan onze HCC-leden aanbieden. Deze zijn te volgen in de verschillende zalen op de bovenverdieping. Op de benedenverdieping presenteren de verschillende Interessegroepen zich.

Verkoop

Op de benedenverdieping kun je als lid van HCC een aantal uitgaven met grote korting kopen. Welke dat zijn, lees je hier later.

Toegang tot de HCC!kennisdag

Toegang HCC-leden
HCC-leden hebben gratis toegang (ook tot de Modelspoorbeurs). Registratie is bij de HCC-balie in de centrale hal: volg als HCC-lid de rode loper. Op vertoon van de HCC-pas krijg je toegang tot de HCC!kennisdag en de presentaties. Een van de vele voordelen van het HCC-lidmaatschap! Aanmelden voor de Kennisdag is niet nodig.

Toegang niet-leden
Niet-leden zijn van harte welkom. Er zijn twee toegangspoorten bij de entree in Expo Houten: een voor HCC-leden, zoals hierboven vermeld. De andere entree is voor alle andere bezoekers. Het bestellen van ticket à € 10,- per stuk  (incl. BTW) staat open van 11 t/m 27 maart (klik hier). Daarna zijn alleen nog tickets verkrijgbaar tegen contante verkoop à € 12,50 bij de kassa bij entree Expo Houten. Kinderen t/m 11 jaar mogen gratis naar binnen onder begeleiding van een volwassenen.

LET OP: wanneer je een entreekaartje koopt voor de HCC!kennisdag (of als je HCC-lid bent), heb je automatisch ook toegang tot de Modelspoorbeurs die op dezelfde dag gehouden wordt in Expo Houten. Twee vliegen in één klap dus.

Vervoer naar Expo Houten

Kijk voor de mogelijkheden op de website van Expo Houten.

Presentaties en workshops

Klik op onderstaande linkjes voor meer informatie:

Presentatie: Digitaliseren van oude negatieven en dia's

Presentatie: Beginnen met digitaliseren of met automatiseren, wat is het verschil?

Presentatie: Een simpele compiler

Presentatie: Stop Motion film maken en nabewerken

Presentatie: Back-up maken in Linux

Presentatie: AI-tips voor Apple- en Android-gebruikers

Presentatie: OpenMediaVault

Presentatie: Leuke AI op je eigen pc

Presentatie: Kleurenleds

Presentatie: Liberty Basic

Presentatie: Meer over 3D printen

Workshop: iTrain 1 voor beginners (VOL)

Workshop: Een flexibele programmeertaal. Introductie tot de Forth omgeving

Workshop: Games maken (ook toegankelijk voor niet-leden)

Workshop: Bouw zelf je sensoren (vooraf aanmelden verplicht)

Workshop: Installatie Linux Mint (vooraf aanmelden verplicht)

Diversen: Algemene Ledenvergadering HCC!seniorenacademie

Diversen: Algemene Ledenvergadering HCC!windows

Diversen: Uw digitale wilsverklaring

Diversen: Masynmachien met wifi-bestuurde hovercrafts

Presentaties, workshops en ALV's zijn alleen als lid van HCC bij te wonen.

Nog geen lid van HCC?

Word direct lid en bezoek niet alleen de HCC!kennisdag gratis, je kunt dan bovendien naar de vele workshops en presentaties die tijdens deze dag worden aangeboden! En je HCC-lidmaatschap levert je nog veel meer op. Je profiteert bijvoorbeeld van speciale aanbiedingen voor leden. Klik hier om je als HCC-lid aan te melden en kies je eigen welkomstgeschenk.

Uitgebreide info presentaties, workshops en diversen

Elzenzaal 10.15 – 11.00 uur
Presentatie: Digitaliseren van oude negatieven en dia's

Menigeen heeft negatieven en dia's in bezit, die al aardig op leeftijd zijn en die mede door de komst van de digitale fotografie wat in de vergetelheid zijn geraakt. Dat is jammer, want tussen die vele oude films kunnen zich prachtige opnamen bevinden, die om uiteenlopende redenen gekoesterd moeten worden. Bijvoorbeeld van een belangrijke gebeurtenis in de familie, of van een bijzondere reis. Maar ook vanuit historisch perspectief kan het interessant zijn om oude opnamen erbij te pakken, om weer eens dingen te laten zien die inmiddels zijn verdwenen.
Er zijn uiteenlopende redenen om negatieven of dia's te digitaliseren. Maar, héél belangrijk, ook omdat films na verloop van jaren - hard - in kwaliteit achteruit kunnen gaan. Het filmoppervlak breekt af door milieu-invloeden - al of niet door minder goede omstandigheden waarin films zijn bewaard - en dat resulteert in verkleuring, onscherpte en afbrokkelende filmemulsie. Voordat ze compleet onbruikbaar worden, is het verstandig om de films nog tijdig te redden door ze te digitaliseren.
Wessel Sijl ligt het afbraakproces met voorbeelden verder toe, en legt vervolgens uit op welke wijzen negatieven en dia's kunnen worden gedigitaliseerd: met eenvoudige en betaalbare manieren tot aan sophisticated en professionele werkwijzen. Ook legt Wessel uit hoe daarna de gedigitaliseerde opnamen kunnen worden opgelapt, zoals het verwijderen van kleurzwemen die als gevolg van veroudering van de films zijn ontstaan, het verbeteren van de scherpte en de dekking, en nog wat andere nuttige zaken. En uiteraard kunnen de opnamen nog verder naar smaak worden opgeknapt met digitale technieken. Ook dat laat Wessel met voorbeelden zien, met uitleg hoe dat het beste kan worden aangepakt. Het resultaat kan veelal zelfs beter worden dan de oorspronkelijke analoge resultaten.
Laat je inspireren, en ontdek opnieuw - en verras je nageslacht - dat je al jaren geleden een verdienstelijke fotograaf was!
Presentator is Wessel Sijl

Iepenzaal 10.30 – 11.45 uur
Presentatie: Beginnen met digitaliseren of met automatiseren, wat is het verschil?
In iets meer dan 1 uur leggen we uit wat er komt kijken al je je modelbaan wil gaan digitaliseren of automatiseren. Daar is een behoorlijk verschil tussen. De kern is dat digitaliseren minder ingewikkeld is dan automatiseren. En ook minder geld kost. We kijken in vogelvlucht welke componenten je voor beide nodig hebt en waar de verschillen zitten. We bespreken een aantal van de meest gebruikte digitale componenten. Tijdens de lezing is er volop gelegenheid om vragen te stellen.
Presentator is Lex van der Loo

Esdoornzaal 13.00 – 13.45 uur
Presentatie: Een simpele compiler
We kennen omgevingen als eclipse en de arduino-omgeving. Voor een ongelofelijke hoeveelheid single board computers kan je een knipperende led programmeren. Maar dan moet die wel voorzien zijn in de omgeving. Het ligt niet voor de hand dat je zoiets kan bouwen.
Als je een heleboel toeters en bellen weglaat, kan je wel degelijk zelf een simpele compiler bouwen. Dat is een programma dat andere programma's maakt. Daar gaat deze lezing over. Uiteindelijk kun je dat gebruiken voor een programma, dat op jouw eigen computer draait of op een willekeurige andere computer.
Presentator is Albert van der Horst

Elzenzaal 14.00 – 15.00 uur
Presentatie: Stop Motion film maken en nabewerken
Uitleg over hoe je zelf danwel met je (klein)kinderen zelf een ‘brickmovie’ of stop motion film maakt door Ernst Roelofs en vervolgens hoe je die met Final Cut kan nabewerken uitgelegd door Jan de Bloois.
Door foto’s achter elkaar te zetten kun je bewegingen suggereren. Filmpjes met bewegende Lego-poppetjes (brick movies) zijn daar een goed voorbeeld van. Met dezelfde techniek kun je ook bijvoorbeeld getekende figuren of klei poppetjes tot leven laten komen.
iStopMotion, een al wat ouder programma voor de iPhone en iPad is een programma wat nader beschouwd zal worden, maar ook andere manieren om een stop motion film te maken zullen kort de revue passeren.
Vervolgens wordt Apple’s Final Cut Pro geïntroduceerd en uitgelegd hoe je met dat film montage programma zo’n animatiefilmpje kunt nabewerken. Te denken valt aan de juiste uitsnede, aanpassen snelheid, (beperkte) kleur correctie, toevoegen van een titel, muziek en/of gesproken tekst.
Nieuwsgierig geworden? Tijdens de afgelopen carnavalsvakantie heb ik meegeholpen met een 3 tal workshops voor kinderen, georganiseerd door filmhuis Lumière. De resultaten van 2 uur noeste kinder (en ouder)arbeid vind je hier: https://www.youtube.com/@lumierelab9102https://www.youtube.com/@lumierelab9102
Ook die filmpjes zijn nabewerkt (met Filmora). 
Bij voldoende belangstelling kan er tijdens de volgende Kennisdag een workshop verzorgd worden waar u met uw (klein)kinderen zelf een animatiefilmpje kunt maken.
Presentator Ernst Roelofs en Jan de Bloois

Wilgenzaal 13.00 – 13.45 uur
Presentatie: back-up maken in Linux
Het maken van een goede back-up is van groot belang. Een calamiteit kan behoorlijk roet in het eten gooien en je systeem of je persoonlijke gegevens verloren laten gaan. Linux Mint Cinnamon beschikt standaard al over prima back-up programma's. Welke zijn dit en wat kun je ermee? Wat is het verschil tussen een Systeem back-up en een Data back-up? Zijn er nog betere back-up programma's dan die uit de standaard Linux Mint Cinnamon distributie? Welke dan, waarom zijn die dan nog beter en hoe stel je die dan in? Het antwoord op deze vragen krijg je tijdens het volgen van deze lezing, die ook weer voorzien is van de nodige live demo's.
Presentator is Peter de Bruin

Eikenzaal 13.00 – 13.45 uur
Presentatie AI tips voor Apple en Android gebruikers
Tijdens de HCC!kennisdag op 30 maart verzorgt HCC!apple een presentatie over Microsoft CoPilot en generative AI. Deze presentatie is een praktisch vervolg op het artikel van de presentator over de nieuwe Microsoft Copilot app in de PC active van feb/mrt 2024 op pag 28 en 29. In de presentatie krijg je duidelijke tips hoe je op je op een Android, iPhone, iPad en een Mac met M processor gebruik kunt maken van de geavanceerde ChatGPT 4 versie en levensechte afbeeldingen kunt maken. Ook worden aanvullende plugin toepassingen behandeld waarmee je bijvoorbeeld heel gemakkelijk een liedje kunt maken. Verder wordt de copilot app vergeleken met enkele andere AI mogelijkheden en wordt er vooruit gekeken naar de AI toepassingen waar Apple vermoedelijk nog dit jaar gaat komen.
Presentator is Bert van Dijk.

Wilgenzaal 14.00 – 14.45 uur
Presentatie: OpenMediaVault
OpenMediaVault (OMV) is een (gratis) opensource NAS-server met ondersteuning voor diverse protocollen. Het is gebaseerd op Debian Linux. Er is een lokale gebruikersauthenticatie ingebouwd en er is bovendien ondersteuning voor RAID (0, 1, 5, 6 en 10). OpenMediaVault is voorzien van een webgebaseerde configuratie-interface. Met allerlei plugins kan de functionaliteit worden uitgebreid. OpenMediaVault is ook prima te installeren op een wat oudere (gepensioneerde) pc. Ook installatie op een Raspberry Pi behoort tot de mogelijkheden. In deze presentatie/workshop wordt dat allemaal uitgelegd.
Presentator is Ger Stok

Elzenzaal 13.00 – 13.45 uur
Presentatie: Leuke AI op je eigen pc
In deze presentatie worden een aantal leuke demo's gegeven van AI die op je eigen PC uitgevoerd wordt. Dit alles zonder abonnementen, met gebruik van open source software en oogstrelende resultaten. Presentator: Rob van der Ouderaa.

Esdoornzaal 10.15 – 11.00 uur
Presentatie: Kleurenleds
Dit is een vervolg op de presentatie over de Kleurenleds van een eerdere Kennisdag. Er is een 9x9x9 kubus gemaakt, hiermee kun je tic-tac-toe met 6 dimensies spelen en een grote Rubiks Kubus oplossen.
Presentator: Theo van Haandel en Ronald Lokker

Esdoorzaal 11.15 – 12.00 uur
Presentatie: Liberty Basic
In deze presentatie laten we je nader kennismaken met de programmeertaal Liberty Basic.
* Wat is Liberty BASIC?
* De verschillen met andere BASIC en de dialecten.
* Twee richtingen: gewoon BASIC of de technische richting.
* De flexibiliteit van Liberty BASIC.
* De GUI.
* Datastructuren, templates en modules.
* Het boek ‘Over de Drempel’ en zijn forum.
Presentator is Marco Kurvers

Eikenzaal 14.00 – 15.00 uur
Presentatie: Meer over 3D printen

Deze presentatie geeft u een beeld van de opbouw van een 3D printer en hoe die werkt. Als voorbeeld wordt de Marnic zelfbouw 3D printer genomen die we als HCC!3D Apeldoorn gezamenlijk hebben gebouwd. Ook de software wordt besproken die gebruikt wordt om van een ontwerp tot het te printen 3D object te komen. Tot slot enkele praktische toepassingen om een idee te krijgen wat je met een 3D printer kunt doen en is een3D printer qua prijs binnen het bereik van de hobbyist gekomen.
Presentator is Bernard van Dijk

Iepenzaal 12.00 – 15.00 uur
Workshop: iTrain 1 voor beginners (VOL)
In deze workshop gaan we actief bezig met het programma iTrain. 
Wat moet je meenemen:
- Een laptop met daarop
- OF: Een zo recent mogelijke demo van het programma iTrain, zodat de cursist een modelbaan kan aansturen
- OF: Een zo recent mogelijke download van het programma iTrain, waarbij de cursist alleen virtueel kan rijden
Programma: nader te bepalen
DEZE WORKSHOP IS VOLGEBOEKT!

Eikenzaal 10.15 – 12.15 uur
Workshop: Een flexibele programmeertaal. Introductie tot de Forth omgeving
Forth is een bijzonder flexibele programmeertaal. Je kunt op allerhande PC’s en microchips Forth programma’s schrijven. Wij willen graag laten zien, hoe wij dat doen. In de eerste plaats zullen wij laten zien, hoe een eenvoudig programma wordt opgebouwd. Daarnaast zullen wij laten zien, hoe het op een PC werkt, en hoe eventueel met microchips gecommuniceerd wordt.
Ook willen wij demonstreren, waar mij mee bezig zijn, zoals:
- Efficiēnte Forth systemen voor diverse moderne microchips
- Een draadloos netwerk
- Programma’s om muziekstukken te schrijven
- Robots
Wij zijn een gezellige groep van mensen geïnteresseerd in Forth en elektronica. Elke twee maanden komen wij al vele jaren bij elkaar. Er worden altijd interessante presentaties gegeven.

Lindenzaal 10.30 - 12.00 uur
Workshop: Games maken
De computer game industrie is enorm gegroeid en is groter dan de filmindustrie. Heel veel mensen spelen computergames. En dat kan variëren van eenvoudige spelletjes die je bijvoorbeeld op Facebook speelt tot heel complexe games die veel van je computer vergen. Maar zou het niet leuk zijn om in plaats van alleen maar te spelen ook je eigen game te ontwikkelen.
In deze workshop gaan we uitleggen wat ervoor nodig is om een game te maken en hoe we elkaar daarbij kunnen helpen. Tijdens deze workshop probeert presentator Rene Suiker mensen te motiveren en mobiliseren om mee te doen. Daarnaast zal hij een voorbeeld geven van een game die we relatief eenvoudig kunnen maken met behulp van Scratch®.
Deze workshop is ook toegankelijk voor niet HCC-leden. Daarvoor kun je een gratis toegangsticket ophalen bij de HCC-infostand.
Presentator is Rene Suiker

Lindenzaal 13.00 – 15.00 uur
Workshop: Bouw zelf je sensoren
Gebruik je Home Assistant voor het bekijken en besturen van je automatisering thuis, dan kan het leuk en interessant zijn om zelf sensoren te gaan bouwen. Wil je leren hoe je dit kan doen, kom dan zaterdag 30 maart 2024 naar Houten. We bouwen dan een temperatuurs- en luchtvochtigheidsmeter op een breadboard. In een later stadium kun je die dan in je eigen netwerk via de wifi aansluiten. Als je eenmaal weet hoe dit gaat, is de weg open voor andere sensoren.
Voor het beste resultaat neem je een Windows-laptop en een micro-usb-kabel mee zodat je direct aan de gang kunt. Voor oefenmateriaal wordt gezorgd. Wil je het oefensetje mee naar huis nemen, dan kan dat voor 10 euro. Meld je aan bij Erik Roukens, dan zorgen we dat er genoeg oefensetjes aanwezig zijn.
Presentator is Erik Roukens

Wilgenzaal 10.15 – 12.00 uur
Workshop: Installatie Linux Mint
Het doel van deze workshop is het installeren van de Cinnamon-editie van Linux Mint en het doorlopen van zijn instellingen. Je kunt hiervoor je eigen laptop meenemen. Installatie kan naar keuze in plaats van of naast Windows (dual boot). Tijdens deze workshop lopen er ervaren vrijwilligers van HCC!linux rond die hulp en advies bieden. Na afloop weet je hoe je Linux Mint installeert en weet je de weg binnen de Cinnamon-editie.
Je moet je wel vooraf aanmelden! Dit kan via deze link (let op, je komt terecht op de Compusers-website).
Presentatoren zijn Ger Stok en Peter de Bruin

Diversen

Elzenzaal 11.15 uur
Algemene Leden Vergadering HCC!seniorenacademie
Kijk voor meer informatie, o.a. de agenda, op de website van HCC!seniorenacademie.

Algemene Ledenvergadering HCC!windows
Kijk voor meer informatie, o.a. de agenda, op de website van HCC!windows.

Hal 1A
Uw digitale wilsverklaring
Iedereen kan ziek en wilsonbekwaam worden en daarmee (geheel) de regie verliezen over het leven. Steeds meer mensen willen daarom hun behandel- en zorgwensen vastleggen en naasten hierover informeren en duidelijkheid scheppen. Dat kan met de Digitale Wilsverklaring.
Voor-Morgen biedt hiermee zoveel mogelijk mensen de gelegenheid zich voor te bereiden op de gevolgen van wilsonbekwaamheid. Voor-Morgen informeert je via deze website uitgebreid over dit onderwerp. En roept je op jouw eigen Digitale Wilsverklaring te regelen. Voor-Morgen bied je de mogelijkheid via haar platform jouw eigen behandel- en zorgwensen vast te leggen in een persoonlijke Digitale Wilsverklaring.

Masynmachien met wifi-bestuurde hovercrafts
Bouw een luchtkussenvoertuig en bestuur het met je smartphone. Deze hovercraft heeft een wifi-module waarmee je de motor en stuurvin bedient. De onderdelen zijn al voorbereid, zodat je na 20 minuten bouwen al aan het spelen kan. Daarna maak je de onderdelen weer los voor de volgende maker. Een plaatsje reserveren kan bij de stand. Per workshop kunnen er 15 hovercrafts gebouwd worden. Wil je een eigen wifi-bestuurde hovercraft, dan kan je een kit kopen bij de HCC-infostand in de expohal voor 35 euro.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden