Wat te doen met een Facebook-account bij overlijden?

Het is niet zo’n gezellig onderwerp, maar wat gebeurt er met een Facebook-account als de eigenaar ervan overlijdt? Het account is in principe alleen beschikbaar voor de eigenaar en kan dus niet zomaar door iemand anders beheerd of verwijderd worden. Iemand kan natuurlijk zijn of haar wachtwoord(en) delen, maar dat is eigenlijk nooit een goed idee, dus dat zullen we hier ook niet aanraden.

Een nabestaande kan natuurlijk een verzoek indienen bij Facebook – of andere sociale media - om het account in kwestie te verwijderen. Hiervoor moet je in het algemeen een formulier invullen en daarbij een overlijdensakte meesturen. Dit wordt meestal echter alleen gehonoreerd als het door een erfgenaam gedaan wordt, dus dat kan ook weleens lastig zijn. Want wat als een verre oudoom overlijdt en hij laat alles na aan het lokale dierenasiel? Het is dus verstandig als mensen hiervoor zelf al iets regelen. Maar hoe doe je dat?

Bij Facebook kun je zelf op elk gewenst moment regelen wat er met je profiel gebeurt wanneer je overlijdt. Je kunt kiezen of je account een herdenkingsstatus krijgt of dat het volledig verwijderd wordt.

Herdenkingsstatus
Accounts met herdenkingsstatus vormen een plek waar vrienden en familie herinneringen kunnen delen nadat iemand is overleden. Sommige mensen vinden dit heel fijn, anderen kunnen het juist pijnlijk vinden. Maar iedereen kan immers zelf kiezen om al dan niet de pagina te bezoeken. Als jij het fijn vindt dat mensen je zo nog kunnen herdenken, of als je weet dat jouw nabestaanden het prettig vinden om je op deze manier te herdenken, kies je hier voor.

De zin ‘Ter nagedachtenis aan’ wordt naast de naam van de overleden persoon weergegeven op zijn/haar profiel. Als de privacyinstellingen van het account het toelaten, kunnen familie en vrienden bijvoorbeeld ook berichten ter nagedachtenis op de tijdlijn plaatsen en zo hun gevoelens en gedachten met elkaar delen. Foto's, berichten en andere zaken zoals video’s of links blijven op Facebook staan en blijven zichtbaar voor de mensen met wie deze inhoud is gedeeld.

Profielen met herdenkingsstatus worden niet meer weergegeven in suggesties als ‘Mensen die je misschien kent’ of advertenties en er worden ook geen verjaardagsherinneringen meer gegeven. Ook kan niemand zich aanmelden bij een account met herdenkingsstatus. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.

Om dit voor jouw account alvast te regelen, ga je met behulp van het pijltje pijltjeFB rechts bovenaan je pagina naar Instellingen, daar kies je in het menu links Beveiliging. Klik vervolgens op Bewerken rechts naast de op een-na-onderste optie Contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus. Daar voeg je degene toe die je dit toevertrouwt.

FBnalatenschap

Je account verwijderen
Je kunt via de bovengenoemde stappen ook kiezen om je account permanent te laten verwijderen als je komt te overlijden. Dan voeg je geen vertrouwd persoon toe, maar scroll je net wat verder naar beneden en klik je op Accountverwijdering aanvragen en volg je de instructies op het scherm.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden