Schoon scherm

He bah, het beeldscherm zit vol stof en vlekken. En is dat nou een krasje of toch niet? Zo maak je je scherm schoon, zonder ‘m te beschadigen.

 Zet allereerst je monitor uit. Dan kun je het best zien waar de (hardnekkige) vlekken zitten en het is ook veiliger.

De meeste vuil en stof krijg je heel eenvoudig weg door een nieuw (ongebruikt) microvezeldoekje te gebruiken. Andere stoffen laten pluis achter en sommige kunnen ook juist krasjes maken. Dat geldt trouwens ook voor keukenpapier. Je kunt het microvezeldoekje eventueel een klein beetje vochtig maken met water.

Druk in ieder geval niet hard op je scherm want daarmee kun je ook schade aanrichten. Als de vlek(e)n hardnekkig zijn kun je beter het vochtige doekje er wat langer tegenaan houden of voorzichtig in cirkels blijven wrijven tot het middel goed in de vlek getrokken is en deze zich gemakkelijker laat verwijderen.

Het gebruik van schoonmaakmiddelen wordt afgeraden omdat die vaak stoffen bevatten die je scherm of de coating kunnen beschadigen. Ammoniak en aceton zijn de grootste boosdoeners, maar wees sowieso voorzichtig. Gewoon water is het veiligst, maar je kunt eventueel een mengsel van water en schoonmaakazijn gebruiken.

Als je water of een mengsel van water en schoonmaakazijn maak dan het doekje vochtig en niet nat! Maak nooit eerst het scherm nat.

Natuurlijk zijn er speciale producten te kop voor het reinigen van je scherm, die kun je altijd gebruiken, mits je de gebruiksaanwijzing goed leest en volgt. Deze zijn er in spuitbussen of als reinigingsdoekjes. Ook voor de spuitbussen geldt dat je het middel eerst op het (bijgeleverde) microvezeldoekje doet en niet rechtstreeks op het scherm.

Is het scherm niet helemaal droog, dan kun je hem met een droge en schone doek, of een schoon en droog deel van je doekje, nog even droogvegen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden