Banner fotowedstrijd scheurkalender

MijnOverheid, wat moet ik ermee?

Er is veel te doen over het verdwijnen van de blauwe envelop van de Belastingdienst ten gunste van MijnOverheid.nl, maar wat kun of moet je daar eigenlijk mee?

MijnOverheid is bedoeld om papieren post van de overheid en enkele andere organisaties te vervangen door digitale post. Op de site mijnoverheid.nl  kun je aangeven van welke organisatie je digitale post wilt ontvangen. Op een lijst kun je dat door het zetten van vinkjes aangeven. Op dit moment is de Belastingdienst de enige instantie waarbij dat vinkje standaard aanstaat, én ook niet is uit te vinken.
Inmiddels zijn er 8 landelijke organisaties te vinden op de site:

  • Belastingdienst
  • CIBG
  • Centraal Justitieel Incassobureau
  • Koninklijke Marechaussee
  • RDW
  • Raad voor Rechtsbijstand
  • SVB
  • UWV

En dan zijn nog 129 gemeenten, 17 samenwerkingsverbanden (dat zijn over het algemeen belasting samenwerkingen voor bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen zoals hondenbelasting en reinigingsrecht.), 3 waterschappen en 27 pensioenfondsen waarmee je via deze site zaken kunt doen.

Je kunt dan ook de voortgang van zaken zoals vergunningsaanvragen bekijken, onder het tabblad Lopende Zaken.

Maar er is meer. In MijnOverheid vind je ook welke gegevens de overheid over je heeft vastgelegd in Persoonlijke Gegevens, zoals je Basisregistratie Personen (BRP) waarin gegevens over geboorte, verhuizing, huwelijk, vertrek naar het buitenland en overlijden te vinden zijn, maar ook informatie over het donorregister, je gegevens bij de RDW, de WOZ-waarde van je huis en welke (zorg- en andere) toeslagen je krijgt om er een paar te noemen.

Het is dus zaak hier toch eens goed naar te kijken, en niet alleen omdat je straks geen blauwe enveloppen meer krijgt.

LET OP: Als je hebt ingelogd op mijn overheid krijg je de melding zoals in de screenshot hieronder.

mijnoverheid

Kies je voor Ja, ik ga akkoord dan zijn daarmee gelijk alle vinkjes aangezet. En dat betekent dat je van alle instanties in de lijst geen (of mogelijk nog eenmaal) papieren post meer krijgt. Je kunt wel kiezen om alle vinkjes (minus die van de Belastingdienst) weer uit te zetten.

Je kunt er ook voor kiezen niet Ja, ik ga akkoord aan te vinken, maar dan krijg je wel elke keer dat je de pagina bezoekt, deze melding opnieuw te zien.

Nog geen DigiD? HCC!seniorenacademie heeft een mooie handleiding gemaakt waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je je DigiD aanvraagt.