Kan het kwaad als mijn mobiele apparaat in de volle zon ligt?

Je zit lekker in je tuin, op je balkon of op een terrasje en legt je laptop, tablet of smartphone op tafel. Maar voor je het goed en wel in de gaten hebt, liggen je apparaten vol in de zon! Is dat eigenlijk erg?

Je hoeft nog niet direct te vrezen voor brand of ontploffingen, maar oververhitting is echt niet goed voor je smartphone, tablet of laptop. Die apparaten werken immers met een batterij en processoren. En met name de batterij is erg gevoelig voor (heel) hoge of lage temperaturen. Je hebt op wintersport misschien weleens gemerkt dat je batterij onverwacht helemaal leeg bleek te zijn en dat je, terug in een warmere omgeving, opeens weer een vollere batterij had. Met flinke warmte gebeurt ongeveer hetzelfde: de batterij gaat minder lang mee en ook de totale levensduur wordt erdoor verkort. En bij echt extreme hitte zou je smartphone zelfs wél kunnen exploderen.

Ook op de processor moet je letten bij hogere temperaturen. De processor mag niet warmer worden dan een bepaalde temperatuur. Zodra een apparaat voelt dat deze temperatuur (bijna) bereikt wordt, schroeft hij de snelheid terug om minder warmte op te wekken. Je apparaat wordt dus trager.

Digitale apparatuur presteert in principe het beste in een omgeving tussen de 0 en 35 graden, dus zorg dat het apparaat niet te heet wordt:

  • Leg je apparaten nooit in direct zonlicht, ook als het buiten niet heel heet is. De kracht van het zonlicht op een (zwart, als het scherm uit staat) scherm zorgt er voor dat je apparaat wel snel heel erg heet wordt.
  • Speel minder of helemaal geen spelletjes. Die vergen relatief veel inspanning van je apparaat en verhogen daardoor de temperatuur nog extra.
  • Gebruik zo min mogelijk GPS-applicaties.
  • Laat het apparaat sowieso geen grote inspanningen doen, bewaar het zware werk maar voor een andere plek of een ander moment.

Wordt je apparaat toch te warm of ben je bang dat hij al te warm is geworden? Zet hem dan even uit en je zult merken dat-ie na een kwartier alweer beter presteert.

TIP: Is er echt geen schaduwplekje voor je smartphone of tablet te vinden? Leg hem dan met het scherm naar beneden, dat scheelt alvast. Al was het maar dat je er geen last van hebt als je je telefoon bijvoorbeeld in je broekzak stopt.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden