Hoe stel je tweestapsverificatie in in WhatsApp?

In een tijd waarin onze digitale veiligheid steeds belangrijker wordt, is het belangrijk om je goed te beveiligen tegen cybercriminelen. Zo kun je bijvoorbeeld je WhatsApp-account versterken met tweestapsverificatie. Hoe stel je dit in?

Tweestapsverificatie is een tweede beschermlaag die bedrijven of apps aan gebruikers kunnen aanbieden voor extra beveiliging. Meestal gebruikt tweestapsverificatie een extern apparaat, zoals een smartphone. Zo krijg je bijvoorbeeld een sms van Google met een tweede code als je in Windows je Gmail wilt openen. Als je op je smartphone in Gmail wilt, krijg je echter op diezelfde smartphone een sms. In dit geval gebruik je hetzelfde apparaat om in te loggen. WhatsApp daarentegen gebruikt een extra code bovenop het verificatie-sms’je .

WhatsApp-fraude
Als je WhatsApp installeert, krijg je een verificatie-sms’je van WhatsApp. Hiermee verbind je je WhatsApp-account aan je telefoonnummer. Wanneer je van telefoon wisselt en WhatsApp installeert op je nieuwe apparaat, wordt je bovenop dit sms’je gevraagd naar de extra code die je hebt ingesteld via tweestapsverificatie. Deze extra code maakt het moeilijker voor hackers om toegang tot je WhatsApp-account te krijgen.

WhatsApp-fraude komt steeds vaker voor. Criminelen doen zich voor als een bekende en vragen je om geld. Op deze manier proberen ze je bankgegevens te achterhalen. Wat ook gebeurt is dat de hackers jouw WhatsApp-accounts kapen en daarmee anderen benaderen, zodat het lijkt alsof jij vrienden of familie echt om geld vraagt.

06-nummer
Als je geen tweestapsverificatie hebt, is het wel heel makkelijk voor internetcriminelen om in je WhatsApp-account te komen. Ze kunnen namelijk ook je 06-nummer kapen en doen alsof jij een nieuwe telefoon hebt waarop je WhatsApp hebt geïnstalleerd. Om dit te verifiëren stuurt WhatsApp een verificatie-sms’je, maar dat gaat naar hen in plaats van naar jou. Zo kan je WhatsApp-account simpel gehackt worden. Het instellen van tweestapsverificatie maakt dit scenario moeilijker, omdat de hacker niet bij je extra code kan komen.

Instellen
Het aanmaken van tweestapsverificatie duurt niet langer dan een minuut. Om dit in Android te doen ga je als volgt te werk :
1. Ga naar WhatsApp-app en druk op de drie puntjes rechtsboven in het scherm.
2. Daarna klik je op Instellingen.
3. Vervolgens druk je op Account.
4. Hierna druk je op Verificatie in twee stappen.
5. Als je daarna klikt op Inschakelen, wordt je gevraagd om een zes-cijferige code te bedenken en in te toetsen.
6. Bevestig dit door dezelfde code nogmaals in te toetsen. Je WhatsApp is nu beveiligd met tweestapsverificatie.
(7. Je kunt hierna ook nog een emailadres invullen, maar dat is optioneel. Mocht je de code van je tweestapsverificatie zijn vergeten, dan wordt het opgeslagen e-mailadres gebruikt om deze te herstellen.)

Voor iOS doe je het volgende:
1. Open WhatsApp en klik op Instellingen rechtsonder in het scherm.
2. Ga naar Account en daarna naar Tweestapsverificatie.
3. Als je daarna klikt op Inschakelen, wordt je gevraagd om een zes-cijferige code te bedenken en in te toetsen.
4. Bevestig dit door dezelfde code nogmaals in te toetsen. WhatsApp is nu beveiligd met tweestapsverificatie.
(5. Je kunt hierna ook nog een emailadres invullen, maar dat is optioneel. Mocht je de code van je tweestapsverificatie zijn vergeten, dan wordt het opgeslagen e-mailadres gebruikt om deze te herstellen.)

Praktijk
Als je nu opnieuw WhatsApp wilt installeren, dan zal je ook gevraagd worden om je zes-cijferige code. Maar ook tijdens het reguliere gebruik kan WhatsApp je naar je code vragen. Dit dient er dan voor om nieuwsgierigen die wel bij jou smartphone kunnen, buiten je app te houden.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden