Hoe laat je gasten internetten in de Gast-modus?

Wanneer iemand op jouw computer wil internetten, dan is de Gast-modus in Google Chrome en Microsoft Edge ideaal: een schone browser-omgeving zónder al jouw persoonlijke bladwijzers, surfgeschiedenis en de wachtwoorden die je in de browser hebt opgeslagen. En niets van wat jouw gast op internet doet, blijft op jouw computer achter, helemaal een prettig idee!

De Gast-modus in de Chromium-browsers is een afgescheiden, tijdelijke internetomgeving die geen digitale sporen in de browser of computer achterlaat. Dat lijkt enigszins op het Incognito-venster in Chrome of het InPrivate-venster in Edge. Het grote verschil is echter dat iemand met gebruik van die vensters nog altijd bij jouw zoekgeschiedenis kan komen. Ook de bladwijzers-balk bovenin het venster blijft gewoon actief. In de Gast-modus zijn al die persoonlijke zaken echt verdwenen in de zoekmachine.
Omdat de gebruiker de browser weer helemaal schoon achterlaat, is deze gastoptie ook prettig als je op een openbare computer werkt, zoals op school of in de bibliotheek.


Zo open je de Gast-modus in Google Chrome: klik op de accountafbeelding en selecteer Gast.

Chrome gastmodus

Er opent een nieuwe Chrome-browser met een niet mis te verstane melding:

Chrome gast melding

En zo open je de Gast-modus in Microsoft Edge: klik op de accountafbeelding en selecteer Bladeren als gast.

Edge gastmodus

 

Ook hier verschijnt een nieuwe venster met mededeling. Hier staat wat de gastmodus allemaal niet doet, maar ook een optie die wél mogelijk is: bestanden van internet downloaden. Hier moet de computereigenaar dus toch even alert op zijn.

Edge gast melding


Zoek de verschillen

Omdat Google Chrome en Microsoft Edge dus beide zijn gebaseerd op de Chromium-architectuur, hebben ze dezelfde basisstructuur. Maar de browsers presenteren zich uiteraard wel verschillend, het blijven immers concurrenten. Sommige functies zijn net anders georganiseerd, heten anders en zien er anders uit.

Klikken op de drie puntjes rechtsboven opent in beide browsers het dropdown-menu voor navigatie en instellingen. In Chrome is het menu in de gastmodus een stukje korter dan in de reguliere modus: je mist de functies Nieuw incognitovenster, Geschiedenis, Bladwijzers en Casten. Dit zijn precies de dingen die je inderdaad voor een gastgebruiker uitgeschakeld wilt hebben.

Chrome regulier dropdown   Chrome gast dropdown


Ook in Edge is het aantal functies voor gastgebruikers beperkt, maar hier zien ze wel wat ze allemaal moeten missen: de functies zijn grijs gemaakt.

Edge regulier dropdown   Edge gast dropdown

 

Zodra je als gast klaar bent met internetten, sluit je het venster. Al je cookies, websitegegevens en andere surfactiviteiten verdwijnen mee. 

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden