De printer print niet, hoe kan dat?

Het komt altijd ongelegen, net als je bezig bent met de laatste hand te leggen aan dat belangrijke rapport of je mooie wenskaarten, of je moet een belangrijk formulier afdrukken en opeens werkt je printer niet goed of helemaal niet meer. Hoe komt dat en kun je het voorkomen?

Het gebeurt eigenlijk vaker dat je printer niet meer naar behoren werkt, dan dat-ie het helemaal niet meer doet. De meest voorkomende problemen zijn dat er verkeerde kleuren uitkomen, er strepen op je papier komen of dat er een kleur helemaal mist. Ook kun je problemen hebben met verdroogde inkt of er treden problemen op nadat je een of meer cartridges vervangen hebt.

Oorzaken
Vaak worden deze problemen veroorzaakt doordat er langere tijd niet met de printer is geprint, het gebruikte papier van een magere kwaliteit is, de cartridge(s) is (zijn) bijna leeg of de afdrukinstellingen staan niet goed ingesteld. Maar ook verstoppingen in de inktleiding of het gebruik van niet-merk cartridges kan problemen veroorzaken. Een andere narigheid is als je te lang doorprint met een of meer lege cartridges, de printkop kan doorbranden.

Voorkom uitdroging van de cartridges
Voor een groot deel kun je deze problemen eenvoudig voorkomen. Zeker één van de meest voorkomende probleem, de uitdroging van de cartridges en de daardoor veroorzaakte verstoppingen in de inktleidingen, kun je met onderstaande tips eenvoudig voorkomen.

Printkop ReinigenTestpagina
Print eens per week een testpagina of kleine (kleuren)afbeelding uit. Hierdoor worden de leidingen van alle cartridges – zowel zwart als kleur - gebruikt en voorkom je dat de inkt in deze leidingen gaat uitdrogen.

Reinigingsbeurt
Als je al last hebt van een verstopping, voer dan een reinigingsbeurt uit. Vrijwel elke printer kent wel een reinigingsfunctie die ervoor zorgt dat de printkoppen volledig gereinigd worden. Dat kost wel meer inkt, dus als je zorgt dat je regelmatig een testpagina print, voorkom je de verstopping en heb je er minder kosten aan.

Aan/uit
Gebruik voor het aan- en uitzetten van de printen altijd de aan/uitknop en trek niet zomaar de stekker uit het stopcontact (of de schakelaar van de stekkerdoos). De printer zet namelijk de cartridges netjes terug naar de basispositie zodra hij het signaal van de aan/uitknop ontvangt. Als je alleen de stroom abrupt uitschakelt, gebeurt dit niet en drogen de cartridges veel sneller uit.

Navulling
Als je navulbare inktpatronen gebruikt, is het van belang dat je een vers nagevuld patroon binnen een week na het vullen gebruikt. Als je dat niet doet, wordt de kans dat de inkt uitdroogt een stuk groter. Ook omdat er mogelijk oudere inktresten in de printkop zijn achtergebleven en die wil je niet laten uitdrogen.

Printertype
Als je een printer wilt aanschaffen maar je weet dat je die niet heel vaak zult gebruiken, kies dan een printer waarbij de printkop zich in de cartridge bevindt in plaats van in de printer zelf. Wanneer een printkop in de printer verstopt raakt, moet die worden gereinigd en in het ergste geval moet je de printkop vervangen. Als de printkop in de cartridge zit, dan hoeft hooguit de inktcartridge zelf vervangen te worden.

Mooi weer
Speciaal voor de zomer of andere zonnige (en warme) periodes, geven we nog wat extra tips:
* Zorg dat de printer niet in de zon staat, de warme straling van de zon laat de cartridges veel sneller uitdrogen.
* Bewaar volle cartridges op een koele en donkere plek. Hitte veroorzaakt bij sommige cartridges problemen doordat de lucht in de cartridge uitzet, waardoor de inkt uit de cartridge geperst wordt.

Kijk op www.pc-active.nl voor meer uitleg voor de vier grootste printermerken.

Bron: Alleen inkt

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden