1 juni komt eraan: wat verandert er aan je Google One-opslag?

Google One is de dienst van Google voor - gratis of betaalde - opslagruimte in de cloud. Voordat die naam werd bedacht, heette de cloudopslag nog Google Drive, wat verwarrend was omdat Drive slechts een van de drie programma’s was die om opslagruimte vroegen, naast Gmail en Google Foto’s. Google One maakte een eind aan die verwarring, maar komt vanaf 1 juni wel met nieuwe spelregels. We zetten het daarom nog een keer op een rijtje: wat telt er allemaal mee voor je cloudopslag en hoe check je hoeveel ruimte je nog over hebt?

Tot 15 GB aan opslagruimte in Google One gratis. Heb je meer ruimte nodig, dan neem je daarvoor een betaald abonnement voor 100 GB, 200 GB of 2 TB, en zelfs 10, 20 en 30 TB zijn mogelijk. De volgende programma’s vallen onder de cloudopslag, of je nu een gratis of betaald abonnement hebt

  • Google Drive: alles wat in je persoonlijke Drive staat, inclusief de Prullenbak. Het loont dus om die regelmatig te legen.
  • Gmail: al je e-mails en bijlagen, inclusief berichten die in de Spam-box en de Prullenbak staan.
  • Google Foto’s: alle foto’s en video’s die zijn opgeslagen in het ‘originele’ bestandsformaat.

Vanaf 1 juni 2021 tellen ook de volgende zaken mee voor je opslagruimte:

  • Alle nieuwe foto’s en video’s die je uploadt naar Google Foto’s, dus inclusief high-quality beelden. Dat was voorheen niet zo.
  • Nieuwe bestanden uit de programma’s Google Docs, Sheets, Slides en Forms.

Wat ook meetelt in het abonnement, is de reservekopie die gebruikers van een Android-telefoon of -tablet in Google One kunnen maken. Bovendien kun je de betaalde versies van het abonnement delen met gezinsleden en ook hun bijdrage aan de gezamenlijke opslag is iets om in de gaten te houden.


Hoe check je je resterende opslagruimte?

Via https://drive.google.com/settings/storage kom je op een overzichtspagina terecht. (Zoals je hieronder ziet, is schrijver dezes geen fanatieke One-klant.)

sshot chrome Opslag

 

Wanneer je verder naar beneden scrolt, kom je bij de verschillende abonnementsopties uit. In de Google One-app op de Android-smartphone ziet het er vergelijkbaar uit:

Screenshot 2021 04 26 Google apps kl    Screenshot 2021 04 26 android one opslag kl

 

De bestanden die de opslagruimte in beslag nemen, zijn noch op de desktop noch mobiel direct beschikbaar om te bekijken of te verwijderen, dit gaat per onderdeel. Vandaar de pijltjes achter de verschillende programma’s. Klik erop en je kunt je opslag in het betreffende programma beheren.

Opslagruimte vrijmaken in account geeft je wel een aantal beheermogelijkheden om (grote) bestanden te verwijderen. Wanneer je de gratis versie gebruikt, leidt de Upgrade-knop daaronder je naar een betaald abonnement.

Meer informatie over de abonnementen en tarieven vind je hier. Alternatieven voor Google One zijn onder andere Apple’s iCloud, OneDrive van Microsoft en Dropbox. Op Topreviews.nl vind je een handige prijsvergelijker voor diverse clouddiensten.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden