Genealogie

Na de oprichting van HCC gingen steeds meer leden van de vereniging de computer gebruiken voor de hobby genealogie. In 1986 richtte daarom een aantal amateurgenealogen de HCC Genealogie Gebruikersgroep op, die inmiddels HCC!genealogie heet.

Stamboomonderzoek en familiegeschiedenis
Veel mensen vragen zich wel eens af waar hun familienaam of familie vandaan komt. Hoe hun voorvaderen leefden, werkten en woonden? Of dat een of andere naamgenoot misschien ook een bloedverwant is? Wat er met een bepaalde tak van de familie is gebeurd? Of waar ter land/wereld zou ook nu nog (verre) familie wonen? Hoe leuk en interessant is het niet om te ontdekken dat je overgrootvader een belangrijke rol speelde in de Schotse geschiedenis? Dat de wieg van je betovergrootmoeder in het noorden van Spanje stond en je meer Spaans temperament in je hebt dan je dacht? Dat er toch een grond van waarheid zit in het familieverhaal dat je zou afstammen van Karel de Grote of van Djengis Kahn? Of dat de overgrootvader van je oudoom in het cachot heeft gezeten omdat hij boter smokkelde? Alhoewel je evengoed gewoon zou kunnen afstammen van (land)arbeiders, dagloners, een smid, of een bakker en dergelijke.

Met genealogie, of stamboomonderzoek zijn wellicht antwoorden op dit soort vragen te geven. En gelooft u ons maar, wanneer u eenmaal met stamboomonderzoek als hobby begint, bent u een verslaving rijker. Kortom, een fantastische hobby en een hele goede reden om lid te worden van HCC!genealogie.

Wij adviseren over de websites waar gegevens zijn te vinden, hoe je het resultaat van je onderzoek kunt publiceren en over welke programma’s je daarvoor kunt gebruiken. Daarnaast bevorderen we contacten tussen genealogen onderling, het uitwisselen van gegevens en het verstrekken van informatie op genealogisch gebied, waaronder ook het delen van informatie en ervaringen. Dat doen we door het organiseren van bijeenkomsten over (computer-)genealogische onderwerpen; het geven van advies en informatie, het verspreiden van een wekelijkse digitale nieuwsbrief en het onderhouden van een genealogische website.

Website: genealogie.hcc.nl

Bekijk ook de video waarin iets meer verteld wordt over HCC en over genealogie:

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GE Genealogie
HN Hobbynet
LI Linux
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.90 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost € 2.90 per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.