HCC WebBanner Dit is HCC v1 002

Webshop of nepshop: hoe winkel je veilig online?

Veel mensen kopen regelmatig en graag dingen via internet. Het is gemakkelijk, comfortabel en je hoeft er de deur niet voor uit. Maar er zitten ook risico’s aan vast. Hoe kun je zo veilig mogelijk online winkelen?

De Autoriteit Consument en Markt is een campagne gestart om mensen bewust te maken van het feit dat lang niet alle webshops betrouwbaar zijn. Wij lichten de belangrijkste tips voor je uit. En houd je sowieso aan algemene veiligheidstips: let op of de (betaal)pagina beveiligd is (https) en doe geen bestellingen via een onveilige (openbare) wifiverbinding.

Reviews
Om te beginnen is het altijd verstandig om het bedrijf waar je iets wil aanschaffen te googelen. Zoek eens op de naam in combinatie met ‘review’ of ‘klacht’ en kijk wat de ervaringen van anderen zijn. Houd er wel rekening mee dat bedrijven ok zelf reviews (laten) schrijven, dus ga niet af op één verhaal en kijk ook of verschillende reviews echt wel verschillen of dat het eigenlijk steeds hetzelfde verhaaltje is met een paar kleine aanpassingen.

Informatie
Zoek op de site van het bedrijf naar meer informatie, zoals bijvoorbeeld contactinfo, KvK-nummer en fysiek adres. Zo’n fysiek adres kun je opzoeken om te kijken of het überhaupt bestaat en vaak zie je in Google Maps ook of er op het adres inderdaad een bedrijf (met die naam) zit. Je kunt ook de contactinformatie gebruiken om daadwerkelijk contact op te nemen met het bedrijf, om te kijken of er gereageerd wordt en natuurlijk om eventueel echte vragen te stellen.

Als er een KvK-nummer wordt vermeld op de site, kun je daarmee ook verder kijken of het bedrijf ‘echt’ is. Je kunt bijvoorbeeld het handelsregister raadplegen, ook als je geen KvK-nummer hebt, hoewel vermelding van dat nummer wel een verplichting is. Kun je het bedrijf niet op de naam vinden en heb je ook geen KvK-nummer kunnen vinden op de site? Dan is er een gerede kans dat het om een nepwebshop gaat.

Politie?
Als je twijfels hebt, is het wellicht ook een goed idee om de site van de politie eens te raadplegen. Op de pagina ‘Controleer verkopergegevens’ kun je zoeken op websitenaam, emailadres, telefoonnummer of IBAN-nummer. Zijn er meldingen over het bedrijf waar je wat had willen bestellen? Zoek dan toch maar even verder naar een betrouwbaarder verkoper.

De politie waarschuwt overigens nadrukkelijk dat geen vermelding niet betekent dat een verkoper betrouwbaar is!

Betalen
En om die reden is het ook verstandig om te proberen of je achteraf kunt betalen, hoewel veel verkopers vanuit dezelfde gedachtegang die optie nogal eens willen reserveren voor klanten waarvan ze weten dat die betrouwbaar zijn. Vaak krijg je die mogelijkheid pas aangeboden als je al eens eerder besteld hebt bij de webwinkel in kwestie. Probeer dan of je verzekerd kunt betalen. Een credit card bijvoorbeeld levert in het algemeen een verzekering dat je je geld terug kunt krijgen als je niet krijgt wat je besteld had.

Gebruik altijd je gezonde verstand en… klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk ook niet waar!

Lees ook
1850 nepwebshops offline na onderzoek Consumentenbond >>
Hoe werkt online betalen? >>
Hoe herken ik een nepreview? >>
ACM start campagne rond impulsaankopen via social media >>

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden