Actie banner

Wat is doxing nou weer?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar doxing is een vorm van cyberciminaliteit. Maar wat houdt het nou precies in en, belangrijker, wat kun je er tegen doen?

Doxing is een afkorting van het Engelse ‘dropping doxs’ (het achterlaten van documenten) en als je zegt dat je bent gedoxed, dan betekent het dat iemand je persoonlijke informatie heeft gestolen. Deze informatie kan overal vandaan gehaald worden: van social media tot oude blogs en forums.

Doxing is zeker niet de nieuwste vorm van cybercriminaliteit, het wordt al sinds 1990 gedaan door hackers, maar het is er wel één met potentiële negatieve gevolgen. Als je surft op het internet of gebruikmaakt van allerlei sociale media, dan laat je sporen achter en ook al ben je voorzichtig, toch kan iemand alsnog deze informatie verzamelen en gebruiken voor zijn of haar eigen doeleinden.

Deze openbare informatie kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Hackers kunnen toegang krijgen tot je bankaccount, stalkers leren waar je woont, wildvreemden krijgen toegang tot je telefoonnummer en social media, etc. Iemand met kwaadaardige bedoelingen kan deze informatie gebruiken om iemand anders het leven zuur te maken.

Doxing wordt dan ook vaak gebruikt voor pesten. Of het nou gaat om beroemdheden, mensen in je kennissenkring, of kleine kinderen; doxing heeft nare gevolgen. Toch is doxing zelf geen illegale daad. Het gaat immers om openbare informatie. Als jij informatie achterlaat op het internet en dat dan later terugvindt bij iemand anders, dan heb je vanuit een juridisch oogpunt geen zaak.

Aan de andere kant kunnen er met deze informatie wel illegale dingen gedaan worden en dan kan de wet ingrijpen. Identiteitsfraude, intimidatie, stalken, financieel gewin en toegang verkrijgen tot ontoegankelijke persoonlijke gegevens zijn allemaal wel strafbare feiten.

Hoe voorkom je doxing?
Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om doxing te voorkomen:
1. Bescherm je wachtwoorden en varieer met verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts.
2. Blijf anoniem op het internet en laat zo min mogelijk informatie achter.
3. Zorg ervoor dat al je sociale media zo zijn ingesteld dat je informatie alleen deelt met vrienden. Kijk dan gelijk ook eens goed of al je social media-vrienden ook wel echt vrienden zijn.
4. Ruim op achter jezelf. Verwijder oude online profielen en foto’s van jezelf als je ze niet meer gebruikt.

Wil je meer informatie over doxing? Kijk dan eens op VPNGids.nl.

Lees ook
>> Hoe bescherm je je privacy online?
>> Verdwijnen van internet, kan dat?

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden