Wat heb je aan een adblocker?

Een nadeel van internet is dat je die vervelende pop-up advertenties, adware en banners op websites niet kunt negeren door even naar de wc te gaan of gauw met de hond te lopen. En dan komt een adblocker goed van pas.

Wat is een adblocker?
Een adblocker is een programmaatje dat advertenties voor je blokkeert op je computer, smartphone of tablet. En er zijn veel advertenties online. Want niet alleen zijn online advertenties een stuk goedkoper dan tv-reclame, de marketeers krijgen ook ladingen aan informatie binnen (je internetgebruik, zoekopdrachten, surfgedrag) waarmee gericht adverteren mogelijk is. En met de groei van online adverteren, kwamen ook de adblockers. Een flinke klap voor de online advertentiewereld natuurlijk, want zij zagen hun bereikcijfers (clicks) en winstmarges ineens flink dalen.

Het installeren van een adblocker beschermt je tegen veel advertenties, maar het betekent helaas niet dat je de rest van je leven verlost bent van dergelijke reclames. Mobiele applicaties zijn namelijk (nog) immuun voor adblockers. Ook worden bepaalde websites ontoegankelijk gemaakt, tenzij je de adblocker (tijdelijk) uitschakelt. Bij het bezoeken van dergelijke websites krijg je het ‘vriendelijke verzoek’ je adblocker uit te zetten.

Daarnaast zie je ook dat YouTube steeds actiever gebruikt wordt voor videoadvertenties. Bedrijven zoals YouTube en Spotify profiteren hiervan door een betaalde ‘advertentievrije’ variant aan te bieden.

Welke adblocker kies je?
Toch zal een adblocker je internetgebruik wel een stuk advertentievrijer maken. Want ook al heb je zelfs met adblockers geen compleet advertentie-vrij internet, in sommige gevallen zorgen ze ook voor het vervangen van schreeuwerige advertenties door subtielere varianten. Hoeveel advertenties geblokkeerd worden, hangt af van de adblocker die je installeert. Niet iedere adblocker is even betrouwbaar en sommige werken achter de schermen samen met adverteerders en worden betaald om bepaalde advertenties toch door de verdediging te laten schieten.

Er zijn veel adblockers op de markt en het is niet altijd eenvoudig om te bepalen hoe goed of betrouwbaar ze zijn. AdBlock is bijvoorbeeld een adblocker die goed bekenstaat. Maar er zijn natuurlijk meer goede adblockers, elk met eigen voor- en nadelen en gelukkig zijn er meerdere sites die het onderzoekswerk voor je doen. Kijk eens op VPNGids.nl, waar je een top 7 van adblockers aantreft met een beschrijving van wat ze wel en niet doen. Zo vind je er vast één die je bevalt.