Waarom zou je een 2-in-1 laptop aanschaffen?

Tablets komen wat betreft grafische kracht steeds meer in de buurt van een laptop. Maar halen we in het vervolg dan een tablet in huis, of toch een laptop? Er bestaat een tussenoplossing! De 2-in-1-laptop.

Door Maarten van Steijn

Een 2-in-1-laptop is eigenlijk niets meer dan een laptop met aanraakscherm (touchscreen). Het heeft de grafische kracht, behuizing en accu van een normale laptop, alleen is het beeldscherm met de vinger aan te raken. Daar waar je dus normaal met de muis naartoe zou gaan, kan er met dit type laptop ook op deze manier gewerkt worden.

Waarvoor is touchscreen handig?
De touchscreen-integratie wordt veelal gebruikt om lang scrollen door een lap tekst te voorkomen. Via de vingeraanraking kun je gemakkelijker een tekst scannen, vergroten of verkleinen. Ook zijn er voor bepaalde laptops, zoals de Microsoft Surface-lijn, pencils ontwikkeld. Hiermee kun je in de zwaardere tekenprogramma’s die niet geschikt zijn voor een tablet, toch een ontwerp tekenen. Deze pennen komen met tot wel 4000 drukpunten, waarmee ze heel dicht in de buurt van een echt potlood komen. Ideaal voor het creatieve brein!

Juiste afweging maken
Zo’n extra component op je volgende laptop kan heel mooi zijn, maar er zijn wel enkele punten waar je rekening mee moet houden. Zo betaal je voor een 2-in-1 laptop vaak € 100,- tot € 150,- meer ten opzichte van een normale laptop. Ook is de accuduur over het algemeen beperkter en, dat spreekt eigenlijk voor zich, een extra component vergroot ook de kans op beschadigingen. Als dat voor jou niet opweegt tegen de voordelen van een touchscreen, dan benoemen we hieronder een aantal populaire merken.

Populaire 2-in-1 laptops
Het Chinese Lenovo is erg gesteld op hun 2-in-1 lijn. Ze hebben de Lenovo Yoga speciaal ontworpen voor het type gebruiker dat een lichte, flexibele laptop zoekt. De Yoga-lijn brengt laptops in allerlei soorten en maten, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze kunnen volledig achterover omklappen, zodat ze ook eenvoudig als tablet te gebruiken zijn.

Ook Microsoft biedt een aantal apparaten met touchscreen. Zo hebben we de Surface Laptop, de Surface Book (met los te koppelen display) en een laptop in de vorm van een tablet, met een los toetsenbord erbij, genaamd de Surface Pro. Al deze laptops zijn, met dezelfde behuizing, in veel verschillende varianten te koop. Zo kun je er eentje met minimale specificaties in huis halen, tot aan de meest high-end apparaten.

Daarnaast hebben HP, Acer en nog een aantal andere grote merken een touchscreenfunctie. Genoeg keuze en voor ieder wat wils dus.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden