Stoor me niet!

Oplichten, geluid maken en trillen: je smartphone doet het de hele dag. Soms zijn er momenten dat je even met rust gelaten wilt worden. Als je slaapt bijvoorbeeld, tijdens je werk of tijdens een leuk uitje. Voor dit soort momenten is er de functie Niet storen.

Met Niet storen laat je telefoon je met rust als je een melding binnenkrijgt. Hij licht niet op, maakt geen geluid en trilt niet. Zo ga je ongestoord verder met waar je mee bezig bent, terwijl je wel bereikbaar kunt blijven voor noodgevallen. Maar hoe werkt het eigenlijk?

Niet storen op een iPhone

De snelste manier om Niet storen in te schakelen, is via het Bedieningspaneel, daar kom je door vanaf de onderkant van je scherm omhoog te vegen. Tik vervolgens op het maantje. Je kunt ook naar Instellingen gaan en de schakelaar daar aanzetten. Als je Niet storen hebt aangezet, verschijnen meldingen wel op het vergrendelscherm, maar dan zonder geluid of trilling. Als je weer gestoord mag worden, tik je op de Niet storen-melding in het toegangsscherm.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de functie verder naar behoefte in te stellen:

Schema
‘s Nachts wil je waarschijnlijk niet gestoord worden, maar het kan ook zijn dat je andere specifieke tijden hebt waarop je absoluut niet gestoord wilt worden. Ga naar Instellingen, dan Niet storen en schakel Gepland in. Tik op de tijd en stel een begin- en eindtijd in. Wil je altijd gestoord worden door je geliefde, kind of ouder? Kies dan in Niet storen voor Sta oproepen toe van en voeg uit je contactenlijst diegene(n) die je wél mogen storen.
Bedtijd
Onder het tijdsschema vind je ook de optie Bedtijdmodus. De bedtijdmodus laat ook de meldingen op het vergrendelscherm weg, voor als je ‘s nachts alleen even de tijd wilt checken.
In de auto
Scrol naar beneden tot Niet storen tijdens autorijden. Tik op Activeer en Automatisch en Niet storen schakelt automatisch in zodra hij merkt dat je aan het autorijden bent.
En meer…
Druk via het Bedieningspaneel stevig op het maantje en je krijgt verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je niet op je huidige locatie gestoord wilt worden.

Niet storen op een Android-toestel

Ook op Android-toestellen zit een Niet Storen-functie. Die open je via Instellingen en dan Geluid. Kies daar Niet storen en je kunt die direct aanzetten (of uitzetten) met het schuifje bij Nu inschakelen of je kunt een of meer tijdschema’s instellen onder het kopje Op bepaald moment inschakelen.

Om onder deze mogelijkheid bepaalde tijden aan te geven, kun je nog tikken op Nieuw toevoegen. Dan kun je een extra tijdschema maken, maar je kunt ook een Event-regel aanmaken. Tik je op die tweede optie, dan kun je aangeven dat je niet gestoord wilt worden tijdens afspraken die in je agenda staan.

Daaronder, bij Geavanceerde instellingen, kun je kiezen voor verschillende mogelijkheden:
Niet onderbreken, dan krijg je helemaal niets te horen.
Alleen alarmen, dan krijg je dus alleen alarmen te horen.
Alleen prioriteit, waarbij je kunt kiezen of je alleen gestoord wenst te worden door specifieke personen, die je onder Prioriteitsonderbrekingen definiëren kunt opgeven als je onder de optie Oproepen de keuze Alleen witte lijst hebt ingesteld. Vervolgens kun je met de optie Witte lijst oproepen/berichten contactpersonen op je witte lijst zetten. Maar je kunt ook andere keuzes maken, bijvoorbeeld Alleen contactpersonen of Alleen favoriete contactpersonen.

Uiteraard kun je dezelfde opties ook voor Berichten instellen Ook kun je hier, net als bij de iPhone trouwens, herhaalde oproepen doorlaten als iemand je binnen 3 minuten twee keer belt.