Moet ik de oude accu uit de laptop halen, of toch niet?

Deel dit artikel

,

Ik werk veel met oude laptops en meestal is de accu op. In mijn beleving moet het toch energieverspilling schelen als je die oude accu verwijdert, wat meestal bij die oude laptops nog kan, zodat de laptop niet probeert die accu te laden. Klopt mijn redenatie? Rolf R.

De conditie van de accu's maakt in deze context inderdaad een verschil. Naarmate batterijen ouder worden, neemt hun capaciteit om lading vast te houden af door slijtage van de chemische componenten in de batterij ("batterij-degradatie'). Bovendien kunnen oudere accu's ook last hebben van een verhoogde interne weerstand, waardoor meer energie verloren gaat in de vorm van warmte tijdens het oplaadproces.

Bij oudere accu's zijn er een paar factoren die de vergelijking kunnen veranderen.

Verhoogde laadverliezen
Bij een oudere batterij neemt de efficiëntie van het opladen af. Dit betekent dat een groter deel van de energie van de batterij verloren gaat. Anders gezegd, een groter deel van de energie die van het lichtnet wordt afgenomen om de accu op te laden, gaat verloren als warmte door de toegenomen interne weerstand. Hierdoor kost het opladen van oudere accu's meer energie in vergelijking met nieuwere accu's.

Afgenomen capaciteit
Oudere batterijen kunnen minder lading vasthouden dan toen ze nieuw waren en moeten dus vaker worden opgeladen. Dit verhoogt de energie-inefficiëntie nog verder, omdat het oplaad- en ontlaadproces zelf niet perfect efficiënt is.

Mogelijk verhoogde belasting van het energiesysteem van de laptop
Sommige laptops gebruiken de batterij als een vorm van spanningsregeling. De voeding laadt de batterij op en de batterij voorziet de laptop van stroom. Als de batterij wordt verwijderd, moet de voeding mogelijk harder werken om de laptop van stabiele stroom te voorzien, waardoor mogelijk meer energie wordt verbruikt.

Hierdoor kan het energiezuiniger zijn om de laptops rechtstreeks op het lichtnet aan te sluiten en de oude accu's te omzeilen. Het verwijderen van de batterij uit een laptop en hem alleen op netstroom laten werken kan evenwel ook andere gevolgen hebben.

Ten eerste kunnen batterijen fungeren als een back-up stroombron in het geval van een stroomstoring of instabiliteit. Zonder de batterij zou de laptop bij een stroomstoring onmiddellijk kunnen uitschakelen, wat kan leiden tot gegevensverlies. Ten tweede, als je een laptop alleen op netstroom laat werken, kan dat de netadapter en de interne 'stroomregulerende' componenten van de laptop zwaarder belasten, omdat ze direct te maken krijgen met stroompieken en -schommelingen. Dit leidt niet noodzakelijkerwijs tot meer energieverbruik, maar het kan eventueel wel de levensduur van deze componenten verkorten.

Een oude laptop met een oude accu rechtstreeks op netstroom laten werken kan dus iets energiezuiniger zijn, maar het kan ook andere nadelen hebben. Een betere oplossing is misschien om de oude accu te vervangen door een nieuwe. Een nieuwe batterij zal wellicht efficiënter zijn en betere prestaties leveren, en het zou ook de voordelen van een geïnstalleerde batterij behouden.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden