Mijn jpg-bestanden worden ineens in een andere app geopend. Hoe pas ik dat aan?

Ik opende mijn jpg-bestanden in het verleden automatisch met IrfanView. Maar sinds ik de update van Windows 10 naar Windows 11 heb gedaan, openen jpg-bestanden in een andere app. Ik wil dat niet. Hoe kan ik ervoor zorgen dat jpg-bestanden in IrfanView geopend worden?
Wim van der A.

Het komt vaker voor dat bij een update van het Windows besturingssysteem dat bestanden ineens in andere programma’s geopend worden. Microsoft heeft de vervelende gewoonte om zijn eigen apps voorrang te verlenen. En dus zullen jouw jpg-bestanden nu met de app Foto’s geopend worden.

De oplossing is gelukkig heel simpel. Zoek in de Windows Verkenner een jpg-bestand op. Klik hier met de rechter muisknop op en kies voor Openen met en vervolgens voor Kies een andere app. Mogelijk zie je IrfanView nu direct staan (klik eventueel op Meer apps). Selecteer IrfanView en zet een vinkje in het hokje voor Altijd deze app gebruiken voor het openen van .jpg-bestanden en klik vervolgens op OK. En voortaan zullen jpg-bestanden weer in jouw vertrouwde IrfanView geopend worden. Je kunt deze methode ook gebruiken voor andere bestanden (bijvoorbeeld .gif en .png) om die eveneens in IrfanView te openen.

Mocht het toch niet lukken, dan heb je de mogelijkheid om IrfanView opnieuw te installeren. Tijdens het installatieproces kun je aangeven welke bestanden door IrfanView geopend moeten worden.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden