Laptopbatterij kalibreren, hoe doe je dat?

Je zult in het algemeen weinig aandacht schenken aan de batterij van je laptop. Hij laadt op als-ie aan het stopcontact zit en loopt leeg als je hem ‘in het wild’ gebruikt. Toch kan wat meer aandacht geen kwaad. Niet alleen omdat je dan niet verrast wordt door een plotselinge uitval, ook voor de levensduur van de batterij is het gunstig. Kalibreer je laptopaccu zo af en toe, dat helpt.

Je besturingssysteem regelt normaal gesproken dat je laptop oplaadt tot hij vol is en geeft een waarschuwing als de batterij leeg raakt. Als je die waarschuwing negeert en je laptop niet aan het stopcontact hangt, zal hij op een bepaald niveau uitschakelen. Je besturingssysteem gaat zo overladen en teveel ontladen tegen. Maar na verloop van tijd kan je systeem in de war raken over wat nu nog de capaciteit van je batterij is, omdat hij – en dat is overigens heel goed voor je batterij – dus eigenlijk nooit helemaal leegloopt. Je kunt dan merken dat je op een batterijlading minder lang kunt werken. En dan kan met enige regelmaat kalibreren helpen.

Kalibreren werkt in principe bij alle computers. Het maakt niet uit of je Windows 10, 8 of 7 draait en ook met oudere Macs – met verwisselbare batterij - werkt het. Apple zegt dat dit bij zijn nieuwste laptops met ingebouwde batterij niet nodig is.

Wat moet je doen
In feite is kalibreren van je batterij niet meer dan het volledig opladen en weer volledig laten leeglopen van je batterij. Er zijn fabrikanten die hiervoor speciale software op laptops zetten, dat is natuurlijk makkelijk, maar je kunt het ook gewoon zelf doen.

Zorg dat je laptop(batterij) volledig is opgeladen en laat de laptop nog een uur of twee aan de nestroom zodat de batterij kan afkoelen. Ga intussen naar Configuratiescherm en daar naar Energiebeheer. Klik op De schema-instellingen wijzigen en kies vervolgens Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Zoek in het menu naar Batterij.

Nu controleer je eerst of bij Actie bij kritiek batterijniveau achter Op batterij de optie Sluimerstand staat (en niet Slaapstand of Uitschakelen). Klik vervolgens op het plusje bij Kritiek batterijniveau en zet Op batterij naar 5 procent. Als je niet tot 5 procent mag/kunt, kies dan het laagst mogelijke percentage.

Wachten
Heb je netjes een paar uur gewacht – je mag intussen gewoon op je laptop werken als je er maar niet al te zware arbeid van eist – dan haal je hem uit het stopcontact en laat de batterij leeglopen.

Je kunt je laptop in de tussentijd natuurlijk gewoon gebruiken, maar als je dat niet doet, zorg dan dat hij níet automatisch het scherm uitschakelt, in slaapstand gaat of zichzelf afsluit. Je kunt dit nakijken en indien nodig aanpassen bij eerdergenoemde optie De schema-instellingen wijzigen. Vanaf het moment dat je laptop in sluimerstand is gegaan laat je hem nog vijf uur met rust. Zo weet je zeker dat hij echt leeg raakt.

Nu hang je je laptop weer aan het stopcontact, laadt hem volledig op en je laptopbatterij is gekalibreerd.

>> Hoe verleng ik de levensduur van mijn laptopbatterij

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden