Nieuws
Webhosting van Yourhosting: meer heb je niet nodig
11 oktober 2024
Het is altijd ergerlijk als je batterij leeg is, net als je je laptop nodig hebt en er geen stopcontact in de buurt is of je geen powerpack bij je hebt. Hier volgen enkele tips om je batterijduur te verlengen.
Stel je energiegebruik in
Zorg dat je de energiebeheerfuncties weet te vinden. In Windows 10 vind je die bij Instellingen en dan Systeem, Energiebeheer en slaapstand. Je kunt ze vaak ook vinden door Start aan te klikken en vervolgens ‘Energiebeheer’ te typen. Op een Mac vind je deze functies in Systeemvoorkeuren (System Preferences) onder Energiestand (Energy Saver). Ga er niet van uit dat de standaardinstellingen op weinig verbruik staan; zet ze op minimum verbruik voordat je van huis gaat.
Je kunt zelfs Windows laten waarschuwen als het batterijniveau onder een bepaalde grens daalt. Kies in Energiebeheer Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn, stel de door jouw gewenste grens voor kritieke batterijduur in en zet de waarschuwing en/of actie aan.
Zet de helderheid van je scherm laag
Als je bang bent dat je batterij niet lang genoeg mee gaat, is de eerste actie om wat te doen aan de grootste verbruiker: je beeldscherm. Je kunt energie besparen door de helderheid van je scherm zo laag mogelijk te zetten (maar nog wel bruikbaar natuurlijk). Op een Windows-laptop kun je eventueel ook automatische helderheid uitzetten en de helderheid zelf regelen.
Houd de laptop koel
Warmte is een batterijkiller, niet alleen op de korte termijn, maar het verkort ook de lange-termijn levensduur. Probeer je laptop zo koel mogelijk te houden en zorg dat ventilatie niet wordt gehinderd: de onderkant of de zijkanten moeten vrij zijn als daar de ventilatieroosters zitten.
Vermijd volledige ontlading
De meeste batterijen hebben een beperkt aantal levenscycli, daarna gaat de kwaliteit fors achteruit. Als je batterij op zijn laatste benen loopt, zet dan de laptop uit. Voorkom het gedoe met het weer opladen van een compleet lege batterij totdat hij weer bruikbaar is.
Zet energie-grootgebruikers (apps, processen en hardware) uit
Zet achtergrondprocessen en apps die veel energie gebruiken en niet strikt nodig zijn, uit. Ook programma’s die je niet meer gebruikt kun je beter uitzetten (Google Maps bijvoorbeeld). Hetzelfde geldt voor zaken als wifi en bluetooth.
Gebruik zo mogelijk Hibernate, en niet Standby (Sleep)
Op beide manieren gebruikt de laptop veel minder energie dan in vol bedrijf. In Standby mode zijn alle acties gestopt en alle open documenten en programma’s worden in het geheugen opgeslagen; de computer is nog steeds aan en gebruikt nog steeds een beetje energie. In Hibernate mode wordt alles opgeslagen op de harde schijf, de computer is uit en gebruikt helemaal geen energie. Als je laptop gedurende een wat langere tijd niet wordt gebruikt, is Hibernate de betere keuze uit het oogpunt van energieverbruik.
Sluit tabs af, of neem een andere browser
Je browser is waarschijnlijk de grootverbruiker van al je programma’s. En vooral als je veel tabbladen open hebt staan, slurpt dat energie. Het is beter tabs te sluiten of via een add-on te zorgen dat niet-gebruikte tabs niet in het geheugen staan.
Sommige browsers gebruiken meer energie dan andere: Chrome en Firefox gaan slechter met geheugengebruik om en gebruiken dus meer energie, Edge (Windows 10), Opera (Windows) en macOS presteren op dit vlak aanzienlijk beter.
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden