Is de koeling van mijn laptop nog intact?

Deel dit artikel

,

Duivel

Ik merk dat mijn laptop erg warm en vervolgens erg traag wordt als mijn kleinzoon er spelletjes op gaat spelen. Hoe kom ik te weten of de koeling nog intact is? Jan-Pieter de G.

Je kunt sowieso het tooltje Libre Hardware Monitor eens raadplegen. Je komt dan van alles te weten de processor en nog veel meer (afbeelding 1). Om in ieder geval te kunnen constateren hoe het met de temperatuur en de snelheid van de laptop gesteld staat.

Kijk, dat gamen van je kleinzoon eist nogal wat van de laptop. De processor, het RAM-geheugen en de videokaart worden dan serieus zwaar belast en dan gaat de (inwendige) temperatuur van de laptop vanzelf omhoog. En om zichzelf tegen je kleinzoon te beschermen, klokt de laptop de processor dan wat naar beneden en dat zorgt dan weer voor de traagheid de je ervaart...

Conclusie: niets aan de hand, dat is zoals het hoort. Een oplossing is het extra koelen van de laptop en dat zou je kunnen doen met behulp van externe ventilators. Kies dan voor het meest blitse exemplaar, dat zal de kleinzoon wel leuk vinden (afbeelding 2)!

Vraag 50319 afbeelding 1

Afbeelding 1: Kijk naar de tool Libre Hardware Monitor. Ja, er is van alles te zien!

 

Vraag 50319 afbeelding 2

Afbeelding 2: Een voorbeeld van een externe ventilator voor de laptop. Een bepaald blits exemplaar!